03. 09. 2011.

Rižini fusili s vongolama



Sastojci:
(kao predjelo za 2 osobe)

20 dag rižinih fusila, najbolje Scotti
1 kg vongola
1 jušna žlica poprženog sitno kosanog ili miksanog luka
2 veća čena češnjaka
2 žlice narezanog peršina
2 dcl dobrog jačeg suhog bijelog vina. Ja ovo radim s Pošipom.
1,5 dcl maslinovog ulja
3 -4 čajne žličice pesta genovese
bijeli papar




Rižine fusile Scotti koji se po deklaraciji kuhaju 6 min skuhamo u puno blago osoljene vode s dodatkom maslinovog ulja minutu kraće, dakle 5 min i ocijedimo ih. Paralelno, dok se fusili kuhaju, u drugu posudu, na hladno stavimo sitno kosani češnjak, peršin, prethodno zastakljeni kosani luk, maslinovo ulje, bijelo vino i svježe samljeveni bijeli papar, dodamo očišćene vongole i sve zagrijavamo na srednje jakoj vatri 6-7 min dok se školjke ne otvore. Školjke odmah šupljom žlicom izvadimo iz posude u kojoj je od svih sastojaka i mora iscurilog iz vongola nastao mirisni umak.

Dodamo mu par žličica pesta genovese i dobro ga izmiješamo. U vreli umak ubacimo vruće fusile koje smo baš zbog ovog kuhali 1 min kraće, oprezno ali dobro sve izmiješamo i ostavimo stajati oko 2-3 min da tjestenina popije šug.



Polovicu školjaka ostavimo u ljušturi, a iz polovice izvadimo meso koje stavimo na vrh servirane tjestenine oko koje poslažemo vongole u školjki.




Nema komentara:

Objavi komentar