15. 08. 2012.

Istarska maneštra s crnim slanutkom



Istarska maneštra, tradicionalno jelo Istrana, u različitim izvedbama, različitog sadržaja, othranila je generacije. Kroz povijest prisutna na stolu i seljaka i patricija priča nam zanimljivu priču o kombinacijama žitarica, grahorica i povrća, a mesa se dodavalo onda kada ga je bilo. Pokušat ću replicirati jednu laganiju, više ljetnu varijantu kakvu sam jeo na imanju bračnog para koji se profesionalno bavi agroturizmom, a iz hobija i ljubavi pokušavaju neke gastro tradicije i sjećanja otrgnuti zaboravu. Jedna od njih je crni slanutak.

Pristigao u naše krajeve, davno, mnogo godina prije žutog, prije više stoljeća, iz talijanskih pokrajina Pugliae i Basilicatae gdje je došao iz Turske. Usprkos manjim prinosima od žutog, ali znatno većim od zelenog, crni slanutak je bio vrlo cijenjen među poljodjelcima zbog nižeg rasta, a posljedično tome većom otpornošću na udare bura. Crni slanutak nije polijegao nakon jakih nevremena. Na našim prostorima zadržao se neko vrijeme u Istri i okolici Sinja dok ga nisu istisnule nove sorte većih prinosa i poboljšanih osobina. Danas se ekonomski uzgaja u spomenutim talijanskim pokrajinama, a iz čistog entuzijazma u nekoliko obitelji u Istri.

Sastojci:

-20 dag suhog crnog slanutka
-20 dag bobića odrezanih s klipa
-20 dag ne baš premladog boba ali ne suhog
-20 dag svježe tjestenine od integralnog pšeničnog brašna
-20 dag pancete
-1 veći luk
-4 čena češnjaka
-2 srednja lovorova lista
-kosani peršin
-listići svježeg mažurana
-2 žlice svinjske masti
-sol
-papar


 Slanutak se pusti namakati 48 sati uz promjenu vode 3-4 puta dnevno. Nakon namakanja stavi ga se kuhati u posoljenu vodu, po mogućnosti kišnicu jer ga brže omekša. Da bi bio srednje mekan ali al dente, kuhamo ga oko 1,5 - 2 sata. Slanutak ocijedimo, a vodu bacimo. U drugoj posudi, skuhamo bob i ako nije posve mlad očistimo ga od košuljica. (Slika 5 ). Na masti užutimo kosani luk, dodamo narezanu pancetu, kukuruz, slanutak, lišće lovora, zdrobljeni češnjak, podlijemo vrućom vodom i kuhamo na najtišoj vatri oko 45 min. Dodamo bob i tjesteninu koju kuhamo narednih 8 - 10 min. Tjestenina će svojim kuhanjem u jelu isto dodatno ugustiti. Neposredno prije nego je maneštra gotova dodamo kosani peršin i listiće svježeg mažurana i serviramo ju vruću.


Slika 1
48 sati namočen crni slanutak

Slika 2
Nožem kukuruz skinemo s klipa


Slika 3
Kuhani crni slanutak i kukuruz prvo kratko vrijeme pirjamo s kapulom na maslinovom ulju
Slika 4
Podlijemo vodom i nastavimo kuhanje


Kuhanom bobu očistimo košuljice
Slika 5
Slika 6
Zadnjih 5-6 minuta dodamo tjesteninu i očišćeni kuhani bob

Slika 7
Serviramo toplo

Slika 8




1 komentar:

  1. Pozdrav! Čini se jako ukusno jelo, može li se pronaći na Danima otvorenih vrata Istre?

    OdgovoriIzbriši