07. 05. 2016.

Prepelice s vrtnim šparogama u umaku od naranče i bijelog Porta




 Od nedavno u Zagrebu se mogu nabaviti uzgojene prepelice uvezene iz Italije. Malene ptičice iznimne su kvalitete, mlade, mekane, a opet mesa karakteristične teksture pernate divljači. Prepelice nisu odstrijeljene, nego zaklane, kao sva druga perad, pa dok uživate glockajući sićušne batake, ne trebate imati straha da će vas pod zubom iznenaditi zrno sačme. Pakirane su svježe, na podlošku, po 4 komada, težine 70-75 dag, tj. oko 18 dag po prepelici. Za posebnu je pohvalu što su savršeno očerupane, bez ostataka perja, a da pritom koža nigdje nije oštećena. Nije nevažno spomenuti i vrlo prihvatljivu cijenu od 70 kn/kg.


Sastojci: 

-4 prepelice 
-2,5 crvene naranče 
-naribana korica jedne eko naranče 
-30 dag vrtnih zelenih šparoga 
-1,5 dcl bijelog Porta 
-maslinovo ulje 
-svježi timijan 
-suhi origano 
-papar 
-sol


Prepelice prerežemo po grudnoj kosti na polovice, odstranimo pluća i srce i isperemo eventualno zaostalu krv. Mariniramo ih sokom naranči i Portom, natrljamo timijanom i naribanom narančinom koricom, popaprimo i posolimo. Odložimo ih u hladnjak preko noći.


Prepelice osušimo kuhinjskim ručnikom. Stranu s kožom pobrašnimo i popržimo ih na maslinovom ulju 6-7 minuta sa svake strane. Dodamo očišćene šparoge, pospemo origanom i pržimo okrečući ih još 5 minuta. Šparoge izvadimo i stavimo sa strane na toplo, a prepelice podlijemo smjesom soka naranči i Porta u kojoj su se marinirale. Poklopljene pirjamo na tihoj vatri 20 minuta. Izvadimo ih na zagrijani tanjur, a u posudu u kojoj smo ih pripremali dodamo sok još polovice svježe iscjeđene naranče. Čim umak ponovo zakuha maknemo ga s vatre i procijedimo kroz gusto žičano cjedilo. Umak po potrebi još malo reduciramo.


Serviramo ih odmah na zagrijanim tanjurima.



Broj komentara: 8:

  1. Pelle, Ovo je perfektno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovani, gdje se mogu kupiti spomenute prepelice?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala lijepa! Odlično, Radnička mi nije ni daleko. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastično izgleda... Mogu li umjesto bijelog porta upotrijebiti domaći prošek?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako imate dobar, domaći, svakako da možete. Problem je pronaći dobar Prošek.

      Izbriši
    2. Ovaj je dobar, lastovski.:)

      Izbriši