26. 11. 2010.

Pâté de Campagne



Pâté de Campagne ili Seljačka pašteta

Za ovu vrstu paštete, odnosno terine, mogu reći: “ rijetko ju jedem, ali kada ju jedem, jedem ju cijeli dan.......“
Valja znati nekoliko trikova koji će poboljšati kvalitetu i aromu raznih pašteta. Luk je uvijek potrebno zastakliti na maslacu, a kada dodajete peršin, onda neka to budu isključivo listovi, a nikako komadi peteljke.

Pâté de campagne nije masna, ali nije niti suha. Začinsko bilje uvijek mora biti svježe ubrano ili svježe pravilno konzervirano.
Tako pripravljenu paštetu možemo vrlo lako narezati na kriške, uviti u prijanjajuću foliju i staviti u zamrzivač.
To je sjajno predjelo i uvijek iznenađenje za goste.


Sastojci:

- 750 g polumasne mljevene svinjetine
- 500 g teleće jetre
- 250 g prošarane slanine (pancete)
- 1 veliki luk narezan na ploške
- 2 kitice peršinovog lista
- listići triju grančica timijana
- 6 čenova češnjaka
- jušna žlica soli
- čajna žličica papra
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice pimenta
- 3 jušne žlice cognaca
- tanke kriške bijele tvrde slanine
- dvije cijele grančice timijana
- 2 lovorova lista


U tavi na malo maslaca prepržite luk narezan na ploške i ostavite sa strane.
U kuhinjski stroj (multipraktik) stavite narezanu jetru, peršinov list, češnjak, pancetu i prethodno pripravljen luk.
Miksajte dok smjesa ne bude jednolika, ali granulirana.
Smjesu prebacite u posudu , dodajte mljevenu svinjetinu, sol, papar, listiće majčine dušice, muškatni oraščić, cognac i jamaičanski piment.
Miješajte rukama dok začini ne prožmu čitavu smjesu.

Obložite dno i strane posude (po mogućnosti od terakote) tankim kriškama bijele slanine koja će spriječiti da vam pašteta zagori.U tako pripremljenu posudu stavite smjesu , na nju složite dvije grančice majčine dušice i lovorov list.
Prekrijte alu-folijom, stavite u pećnicu koja je već ugrijana na 180°C i pecite 90 do 120 min.






1 komentar: