03. 02. 2011.

Pečeni smuđ na pireu od cikorije i boba



Sastojci:

-smuđ od cca 75 dag
-sok većeg limuna
-prstohvat primorskog vriska
-0,7 dcl Chardonnaya
-7 dag maslaca
-jušna žlica maslinovog ulja
-2 dcl kiselog vrhnja
-2 jušne žlice slanutkovog brašna
-60 dag mlade cikorije
-30 dag mladog boba
-2 prstohvata suhog origana
-bijeli papar, sol


Očišćenog smuđa iznutra i izvana dobro natrljamo sokom limuna, bijelim paprom i vriskom te ga ostavimo mirovati na hladnom kroz 2-3 sata. Polovicu maslaca otopimo s par žličica maslinovog ulja pa smuđa dobro premažemo iznutra i izvana. Smuđa položimo u lim obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijemo na 250 C, stavimo smuđa i temperaturu odmah smanjimo na 200 C. Pečemo ga 10 min pa podlijemo bijelim vinom i nastavimo peći još 15 min.


U međuvremenu priredimo pire. Cikoriju i bob skuhamo u posoljenoj vodi, dobro ocijedimo i zrna boba očistimo od košuljice. Na preostalom maslacu i maslinovom ulju kratko popržimo slanutkovo brašno, te dodamo cikoriju i bob. Začinimo origanom i paprom, kratko pržimo, posudu maknemo s vatre, dodamo kiselo vrhnje i štapnim mikserom sve pretvorimo u pire kojeg složimo na oval uz pečenog smuđa.

Uz ovako pripremljenog smuđa preporučam Korakov Chardonnay sur lie, predivno, maštovito vino rađeno burgundijskom metodom njege na kvascima. Njegova aroma  orašastih plodova s naglaskom na pistaciju sve do pune možda i prezrele dinje, naglašena mineralnost i diskretna pikantnost biti će najbolja točka na i ovome smuđu. Baš je ovo vino razlog zbog kojeg sam se za prilog odlučio bob kombinirati s cikorijom.

Nema komentara:

Objavi komentar