09. 01. 2012.

Jegulje na ljutom toču u Futsu tikvi




Jegulje po mogućnosti nabavite žive. Ostavite ih 7-10 dana u čistoj hladnoj vodi kojoj dodate žlicu soli na 25 l obavezno bez ikakve hrane. Jegulje su najbolje ako se na ovaj način "očiste".


 Zašto je to važno, ne znam, ali tako se radi na Prokljanskom jezeru na ušću Krke, a tako rade i na ušću Neretve, najvećim našim staništima ove plemenite ribe. Dapače u Prudu i Sv. Vidu velike jegulje od 1 kg i više drže u vršama u Norinu i više mjeseci prije nego ih nabodu na ražanj ili bace u ljuti brudet da žabama čine društvo.

Poznavajući mediteransku gastronomiju, a pogotovo našu dalmatinsku, uvijek me fasciniralo jedno za ove krajeve čudno jelo - neretvanski ljuti brudet.
S druge strane ljubav prema različitim tikvama, njihovoj prirodnoj slatkoći i muškatnoj mirisnosti, stalno me privlačila da im učinim nešto nažao , da ih zaljutim. Tako je nastalo ovo jelo.

Sastojci:
(za 4 jegulje od po 35 dag)

-35 dag sitno narezanog samo bijelog dijela poriluka
-lišće jednog pušleka peršina
-4-5 kosanih čena češnjaka
-35 dag od kožice očišćenih pelata
-1 manja, svježa habanero papričica (kao crvena na fotki) ili polovica Naga jolokie
-3 čajne žličice crvene slatke mljevene paprike
-35 dag čiste pulpe od veće, potpuno zrele (oko 1,25 kg) Futsu tikve
-3 dcl jakog crnog vina (neki bolji Plavac mali, Dingač, Postup)
-0,6 dcl dobre kvasine
-0,6 dcl prošeka
-1 dcl maslinovog ulja
-sol, papar




Jegulje skratimo za glavu i pustimo da iskrvare pa ih dobro očistimo. Potopimo ih u blagu octenu otopinu, ostavimo desetak min koliko treba da se sluz zgruša pa ih istrljamo krpom. Narežemo na komade od desetak cm.

Potpuno suhu ribu uvaljamo u slanutkovo brašno i pofrigamo 3-4 min na maslinovom ulju. Izvadimo ih i odložimo na toplo. Na isto ulje dodamo poriluk, povenemo ga, dodamo lišće peršina, papričicu, slatku papriku, pelate i češnjak.

Futsu tikvi odrežemo poklopac i oštrom žlicom izdubimo pulpu i koštice. Koštice bacimo, a pulpu usitnimo i odvagnemo 35 dag koje dodamo na ulje uz poriluk i ostale sastojke. Sve pržimo još par min dok se meso tikve ne opusti i počne puštati sok.



 Štapnim mikserom sve pretvorimo u gustu kremu, kojoj dodamo prethodno malo popržene jegulje, podlijemo vinom, kvasinom i prošekom, posolimo, popaprimo i pirjamo, povremeno tresući posudu oko pola sata. Serviramo vruće u izdubljenoj tikvi uz palentu.




Nema komentara:

Objavi komentar