11. 10. 2012.

Savijača od patlidžana
za 5 štruca ili za 1 lim od klasične pećnice

-10 debljih, žutih kora za burek
-1 kg ocijeđenih i grilanih patlidžana
-20 dag kuhane i ocijeđene crne Beluga leće
-20 dag svježeg sira
-30 dag fete
-2 srednje glavice ljubičastog luka
-3 veća čena češnjaka
-3 dcl kiselog vrhnja
-2 jaja
-tamno sezamovo ulje
-sol,
-papar


Patlidžane narežemo na deblje šnite, posolimo ih, ostavimo stajati oko pola sata pa ih dobro ocijedimo stiščući ih rukama. Ocijeđene šnite nauljimo tamnim sezamovim uljem i ispečemo na grill tavi. Patlidžani moraju dobro dehidrirati kako u savijači ne bi puštali vodu i da im se okus intenzivira. Idealno je ako nakon ocjeđivanja i grilanja od 2 kg svježih ostane 1 kg pečenih.

Prethodno namočenu leću skuhamo i ocijedimo. Na malo sezamovog ulja povenemo luk, dodamo leću i prodinstamo je par minuta, dodamo sitno kosani češnjak, izmiješamo i sklonimo s vatre. Od oba sira, vrhnja i jaja štapnim miksererom izradimo gustu kremu. (Ovdje je dodan svježi sir samo zato kako bi ublažio slanost fete. Ako imate neku umjereno slanu fetu, ili ste ju voljni desalinizirati preko noći tada izostavite svježi i radite od 0,5 kg fete.)
Na dvije deblje, žute kore (za burek) nanesite tanji sloj kreme od sira i pravilno ju razmažite. Prekrijte slojem patlidžana, dodajte na luku preprženu kuhanu leću, ponovno nanesite sloj kreme od sira i popaprite. Zamotajte savijaču i položite ju u pleh. Savijače odozgo premažite kiselim vrhnjem pa ih pecite 45 min na 190 C.

 


Gotove prekrijte krpom, pustite da odleži 30 min. Narežite i servirajte toplo.
Ova savijača od patlidžana izvrsno podnosi zamrzavanje.Nema komentara:

Objavi komentar