23. 11. 2012.

Teleći rižoto s motarom, bobom i bademima



Sastojci:

-dvije šake motara
-dvije šake boba
-šaka badema
-jušna žlica kapara
-1 manji luk
-2 čena češnjaka
-4 jušne žlice maslinovog ulja
-40 dag teletine od plećke ili vrata
-6-7 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca
-30 dag Vialone Nano riže
-papar
-sol




Mladi bob skuhamo i odstranimo mu košuljicu. Odložimo ga sa strane. Bademe popržimo na ulju, izvadimo ih šupljom žlicom i odložimo sa strane. Na ulju koje je ostalo po prženju badema naglo i sa svih strana popržimo teletinu narezanu na kocke dok ne dobije zlatnu boju.




Dodamo sitno kosani luk i češnjak, kratko ih povenemo, dodamo rižu koju malo popržimo, dodamo motar i kapare i počnemo polako podlijevati temeljcem. Po mogućnosti koristimo rižu Vialone Nano jer ni jedna druga ne daje toliko kremasti rižoto.




Nakon desetak minuta kuhanja uz neprestano miješanje dodamo bob i kuhamo još 4 do 5 minuta zavisno o sorti riže. Gotovi rižoto popaprimo i serviramo vruć uz naribani pecorino.








Nema komentara:

Objavi komentar