01. 04. 2013.

Sporo kuhana dimljena svinjska plećka pečena u kruhu 1. dio





Za tijesto:

-40 dag Rosselmuhle brašna od šest vrsta žitarica za domaći kruh
-20 dag heljdinog brašna
-20 dag namjenskog bijelog pšeničnog brašna za dizana tijesta
-20 dag kestenovog brašna
-15 dag čistog kukuruznog škroba ( Gustin )
-15 dag masnoće od kuhane plećke
-5 dcl odmašćene vode od kuhanja plećke
-3 jaja
-10 dag sitno kosanog luka kozjaka
-10 dag tanko narezanog mladog češnjaka
-7 g ( jedna vrećica ) suhog kvasca
-čajna žličica šećera
-nekoliko žlica mlijeka za aktivaciju kvasca
-kiselo vrhnje s jajem za premazivanje



Za dimljenu suhu plećku:

- plećka oko 3 kg
-vode ovisno o obliku i zapremini posude
-1 neprskani limun
-0,5-1 kg slatkih krušaka
-25 dag - 0,5 kg očišćenog luka kozjaka
-3-6 mlada češnjaka


 Količina sastojaka ovisi o količini vode, što ovisi o obliku i veličini posude. Cijelo vrijeme pripreme plećka mora biti barem jedan prst prekrivena vodom. Ako ju kuhate u ovalnoj posudi popularno zvanoj " kornjača " ili " kikiriki ", količina vode kretati će se između 3-4 l. U popisu sastojaka manja količina ljutike, češnjaka i krušaka se odnosi na tih 3-4 l. Ukoliko je vaša posuda veća, srazmjerno morate povećavati i navedene sastojke.

 Svinjsku plećku temeljito operemo spužvicom u hladnoj tekućoj vodi i ostavimo ju namakati u vodi preko noći. Svježu vodu sutradan zakuhamo, plećku stavimo u vrelu vodu, pričekamo da voda ponovno zakuha i kuhamo ju 10 min. U posudu uz plećku umetnemo jedan narezani limun, najmanje pola kg slatkih krušaka, oko 25 dag očišćenih lučica kozjaka ( ljutike ) i 3-4 krupno narezana mlada češnjaka. Posudu poklopimo dobro prijanjajućim poklopcem i stavimo u pećnicu na 80 C kroz 8-10 sati što ovisi o dobi životinje i stupnju prosušenosti mesa. Nakon 4 sata termičke obrade u pećnici meso počinjemo kontrolirati svakih sat vremena. Plećka je gotova kada je koža dovoljno mekana da ju možemo rastvarati tupim predmetom, a kosti same izviruju iz mesa. Meso ocijedimo, a litru vode od kuhanja sačuvamo. Prohlađenu plećku koja je još uvijek mlaka pažljivo odkostimo.

Plećku položimo na tacnu, unutarnjom stranom prema gore. Kosti koju sam ogolio, čiji se jedan kraj nalazi u lijevom donjem kutu slike su radius i ulna ili podlaktične kosti. Iznad njih, još u mesu pa se ne vidi je humerus ili nadlaktična kost. Cilj nam je u jednom komadu izdvojiti veliki elipsasti komad mesa oko humerusa.


Na ovoj slici se u lijevom donjem kutu lijepo vide izdvojene podlaktične kosti, radius i ulna, a u desnom donjem kutu, na nožu, je izdvojena nadlaktična kost-humerus. U sredini slike je "srce" plećke, skupina mišićja koje moramo odvojiti u komadu.


U komadu izdvojeno "srce" plećke, najukusniji dio, kojem smo odstranili kožu, a ostavili ga pod slojem masnoće.


 Posebno odvojimo veliki komad mesa koji se nalazi uz nadlaktičnu kost i pažljivo odstranimo kožu tako da na mesu ostane sloj masnoće (slika iznad). Ostalo meso s plećke izdvojimo na jednaki način ali u malim komadima kako će nam se već samo pod prstima odvajati po mišićju. Svo ovako obrađeno meso stavimo na neku upijajuću podlogu i ostavimo da se dobro ocijedi. S kože postružemo ostatke masnoće, odvojimo 15 dag koje što sitnije narežemo a kožu i višak masnoće bacimo. Tijesto za kruh izradimo od svih navedenih sastojaka osim kosanog kozjaka i češnjaka. Tijesto radimo u mikseru s rotirajućim dnom, a dovršimo rukama dok ne dobijemo tijesto velike elastičnosti. Izdvojeni veliki komad plećke pečemo u kruhu u masivnoj posudi debelog dna a najbolje su posude od gusa. Prema obliku posude razvaljamo polovicu tijesta u koje dlanovima utisnemo kosanu ljutiku i češnjak.


Kosani kozjak i mladi češnjak dlanovima utisnemo u tijesto

Tijesto uobličimo prema posudi

"Srce" plećke položimo na sredinu tijesta...

...i poklopimo ga jednakim takvim komadom tijesta, rubove spojimo prstima  i tijesto formiramo prema komadu mesa.

Tijesto položimo na lagano namašćeno dno posude, na njega položimo meso koje prekrijemo s drugim komadom mesa u koje smo također utisnuli ljutiku i češnjak. Prstima spojimo rubove tijesta. Posudu poklopimo, odložimo na toplo mjesto na 2-3 sata dok se tijesto ne udvostruči. Otkrivenu posudu stavimo u prethodno ugrijanu pećnicu na 220 C. Pečemo 10 min nakon čega temperaturu smanjimo na 190 C i pečemo još pola sata. 20 min prije kraja pečenja kruh obilno premažemo kiselim vrhnjem u kojem smo izradili jedno jaje. Kada je kruh gotov posudu izvadimo, poklopimo i ostavimo mirovati dok se kruh potpuno ne ohladi na sobnu temperaturu nakon čega ga prerežemo na pola kako bi mogli rezati pravilne deblje šnite.


Kada je tijesto dovoljno naraslo stavljamo ga peći u prethodno ugrijanu pećnicu


Nakon 40 min pečenja

Kada se ohladi na sobnu temperaturu izvadimo ga iz posude...


... i prerežemo na pola...
...kako bismo lakše izrezivali atraktivne šnite...

...koje poslužimo uz adekvatni prilog.




2 komentara:

  1. O ludila,čovječe!
    Ovo je sludilo i jadnoga Harlekina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Taj jadni, sluđeni i premoreni Harlekin je jedva dočekao ispratiti sve goste i uzeti si nekoliko od kuhanja slobodnih dana, kad ono evo, dum palentom o glavu. :D

    OdgovoriIzbriši