Za tijesto:
-40 dag Rosselmuhle brašna od šest vrsta žitarica za domaći kruh
-20 dag heljdinog brašna
-20 dag namjenskog bijelog pšeničnog brašna za dizana tijesta
-20 dag kestenovog brašna
-15 dag čistog kukuruznog škroba ( Gustin )
-15 dag masnoće od kuhane plećke
-5 dcl odmašćene vode od kuhanja plećke
-3 jaja
-10 dag sitno kosanog luka kozjaka
-10 dag tanko narezanog mladog češnjaka
-7 g ( jedna vrećica ) suhog kvasca
-čajna žličica šećera
-nekoliko žlica mlijeka za aktivaciju kvasca
-kiselo vrhnje s jajem za premazivanje
Za dimljenu suhu plećku:
- plećka oko 3 kg
-vode ovisno o obliku i zapremini posude
-1 neprskani limun
-0,5-1 kg slatkih krušaka
-25 dag - 0,5 kg očišćenog luka kozjaka
-3-6 mlada češnjaka
Količina sastojaka ovisi o količini vode, što ovisi o obliku i veličini posude. Cijelo vrijeme pripreme plećka mora biti barem jedan prst prekrivena vodom. Ako ju kuhate u ovalnoj posudi popularno zvanoj " kornjača " ili " kikiriki ", količina vode kretati će se između 3-4 l. U popisu sastojaka manja količina ljutike, češnjaka i krušaka se odnosi na tih 3-4 l. Ukoliko je vaša posuda veća, srazmjerno morate povećavati i navedene sastojke.
Svinjsku plećku temeljito operemo spužvicom u hladnoj tekućoj vodi i ostavimo ju namakati u vodi preko noći. Svježu vodu sutradan zakuhamo, plećku stavimo u vrelu vodu, pričekamo da voda ponovno zakuha i kuhamo ju 10 min. U posudu uz plećku umetnemo jedan narezani limun, najmanje pola kg slatkih krušaka, oko 25 dag očišćenih lučica kozjaka ( ljutike ) i 3-4 krupno narezana mlada češnjaka. Posudu poklopimo dobro prijanjajućim poklopcem i stavimo u pećnicu na 80 C kroz 8-10 sati što ovisi o dobi životinje i stupnju prosušenosti mesa. Nakon 4 sata termičke obrade u pećnici meso počinjemo kontrolirati svakih sat vremena. Plećka je gotova kada je koža dovoljno mekana da ju možemo rastvarati tupim predmetom, a kosti same izviruju iz mesa. Meso ocijedimo, a litru vode od kuhanja sačuvamo. Prohlađenu plećku koja je još uvijek mlaka pažljivo odkostimo.
| U komadu izdvojeno "srce" plećke, najukusniji dio, kojem smo odstranili kožu, a ostavili ga pod slojem masnoće. |
Posebno odvojimo veliki komad mesa koji se nalazi uz nadlaktičnu kost i pažljivo odstranimo kožu tako da na mesu ostane sloj masnoće (slika iznad). Ostalo meso s plećke izdvojimo na jednaki način ali u malim komadima kako će nam se već samo pod prstima odvajati po mišićju. Svo ovako obrađeno meso stavimo na neku upijajuću podlogu i ostavimo da se dobro ocijedi. S kože postružemo ostatke masnoće, odvojimo 15 dag koje što sitnije narežemo a kožu i višak masnoće bacimo. Tijesto za kruh izradimo od svih navedenih sastojaka osim kosanog kozjaka i češnjaka. Tijesto radimo u mikseru s rotirajućim dnom, a dovršimo rukama dok ne dobijemo tijesto velike elastičnosti. Izdvojeni veliki komad plećke pečemo u kruhu u masivnoj posudi debelog dna a najbolje su posude od gusa. Prema obliku posude razvaljamo polovicu tijesta u koje dlanovima utisnemo kosanu ljutiku i češnjak.
| Kosani kozjak i mladi češnjak dlanovima utisnemo u tijesto |
| Tijesto uobličimo prema posudi |
| "Srce" plećke položimo na sredinu tijesta... |
| ...i poklopimo ga jednakim takvim komadom tijesta, rubove spojimo prstima i tijesto formiramo prema komadu mesa. |
Tijesto položimo na lagano namašćeno dno posude, na njega položimo meso koje prekrijemo s drugim komadom mesa u koje smo također utisnuli ljutiku i češnjak. Prstima spojimo rubove tijesta. Posudu poklopimo, odložimo na toplo mjesto na 2-3 sata dok se tijesto ne udvostruči. Otkrivenu posudu stavimo u prethodno ugrijanu pećnicu na 220 C. Pečemo 10 min nakon čega temperaturu smanjimo na 190 C i pečemo još pola sata. 20 min prije kraja pečenja kruh obilno premažemo kiselim vrhnjem u kojem smo izradili jedno jaje. Kada je kruh gotov posudu izvadimo, poklopimo i ostavimo mirovati dok se kruh potpuno ne ohladi na sobnu temperaturu nakon čega ga prerežemo na pola kako bi mogli rezati pravilne deblje šnite.
| Kada je tijesto dovoljno naraslo stavljamo ga peći u prethodno ugrijanu pećnicu |
| Nakon 40 min pečenja |
![]() |
| Kada se ohladi na sobnu temperaturu izvadimo ga iz posude... |
![]() |
| ... i prerežemo na pola... |
| ...kako bismo lakše izrezivali atraktivne šnite... |
| ...koje poslužimo uz adekvatni prilog. |



O ludila,čovječe!
OdgovoriIzbrišiOvo je sludilo i jadnoga Harlekina.
Taj jadni, sluđeni i premoreni Harlekin je jedva dočekao ispratiti sve goste i uzeti si nekoliko od kuhanja slobodnih dana, kad ono evo, dum palentom o glavu. :D
OdgovoriIzbriši