19. 05. 2013.

Palačinke "Verde que te quiero verde"



Zeleno, sto volim zeleno,
Zelen-vjetar. Zelen-grane.
Lađu pustu na pucini,
a i konja u planini.
Sa sjenom oko pasa
ona sanja na balkonu,
put zelena, zelen-kosa,
s očima od hladna srebra.
Zeleno sto volim zeleno.
Pod ciganskom mjesečinom
sve je stvari promatraju,
ali ona njih ne može.

Verde que te quiero verde.
Verde viento. Verdes ramas.
El barco sobre la mar
y el caballo en la montaña.
Con la sombra en la cintura
ella sueña en su baranda,
verde carne, pelo verde,
con ojos de fría plata.
Verde que te quiero verde.
Bajo la luna gitana,
las cosas le están mirando
y ella no puede mirarlas.

                                                        Federico Garcia Lorca    LINK !                     


Smjesa za 12 palačinki: 

-6 dcl mliječnog iscrpka medvjeđeg luka
-15 dag glatkog bijelog brašna
-15 dag prosenog brašna
-2 jaja
-1 žlica maslinovog ulja
-čajna žličica soli


 Od 7 dcl vrlo hladnog mlijeka i 25 dag medvjeđeg luka u blenderu izradimo gusti sok kojega procijedimo i kroz cjedilo protisnemo krute tvari onoliko koliko lagano prolazi. Od navedene smjese dobiti ćemo nešto više od 6 dcl srednje gustog iscrpka. Sve sastojke izmiješamo i mikserom na najvećoj brzini izradimo tekuće tijesto. Zbog relativno težeg povezivanja mliječne iscrpine medvjeđeg luka s prosenim brašnom pažljivo provjerimo da li postoje sitnije grudice i ako ih nađemo, tijesto za palačinke još jednom izmiksamo ali štapnim mikserom. Tijesto ostavimo u hladnjaku sat vremena da se odmori. Ispečemo palačinke koje nadjevamo.


Sastojci za nadjev:

-40 dag smeđih šampinjona
-10 dag sitno kosanog mladog luka
-2 stapke sitno kosanog mladog češnjaka
-5 dag Gorgonzole ili u nedostatku Vindijine Bovizole
-10 dag kozje fete OPG Moravec
-10 dag kozje skute OPG Moravec
-5 dag mladog kajmaka
-jedna vezica vlasca
-2 dag maslaca
-žlica maslinovog ulja
-svježe mljeveni papar


 Kosani mladi luk i češnjak zajedno sa narezanim šampinjonima pristavimo na zagrijani maslac s maslinovim uljem. Šampinjone pirjamo desetak min dok ne ostanu bez vode.


Pričekamo dok se ne ohlade na sobnu temperaturu, nakon čega dodamo 3 vrste sira i kajmak koje smo prethodno zajedno s nakosanim vlascem vilicom zdrobili i izmiješali u pastu.






Palačinke serviramo tople uz kisele šampinjone začinjene bučinim uljem i kosanim vlascem.



Nema komentara:

Objavi komentar