04. 09. 2013.

Sophiellin kruh na moj način



Prvo, da pojasnimo. Zašto Sophiellin kruh i tko je tajanstvena Sophiella. Sophi, alias Mica Kuharica, članica je ozloglašene i opasne intelektualno-cinične-elitističke skupine Grumpy Čke s kojima se mediokritetska većina još nije obračunala. Stoga, pomozimo Vlastima i napaćenom puku razotkrivajući njihova podzemna djelovanja. Moj stav o njihovoj opasnoj sposobnosti trajne infiltracije pod kožu je otprije dobro poznat čitateljima ovog bloga pa sad ne znam da li da tražim pomoć ili da se prepustim okrutnoj sudbini. Kao primjer započeti ću vivisekcijom jedne od najradikalnijih i najopasnijih članica, Mice Kuharice, kojoj svakodnevni Konzumov polubijeli nije dovoljno dobar pa radi ovakve, po naše društvo, opasne provokacije. 


Na forumskom gastronomskom natječaju pobijedila je s problematično elitističkim jelom "Teletina u kruhu od palente" što joj nije bilo dovoljno pa je objavila i zasebno "Kruh s palentom" čime je mnoge od nas zavela na krivi put. Prvi korak je priznanje svojih pogrešaka i zato priznam, ovo mi je najbolji kruh kojega sam ikada jeo. Priznam, radio sam ga u originalu i savršen je, ali zaveden, nisam imao mira, morao sam po njemu i eksperimentirati. Pred vama stoji jedan od prvih pokušaja ali kao što ćete vidjeti bilo ih je još.

Prekrasan, premekan, mirisan slani kolač s palentom

Sastojci:
 
300 g srednje kuhane palente
440 g brašna
jedna vrećica suhog kvasca
2 dcl mlake vode
2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
6 dag naribanog Pecorino fresco bianco (u originalu "Velebitski ovčji sir")

za nadjev:

12,5 dag medvjeđeg luka
25 dag mladog ovčjeg sira ili ovčje skute


Skuhati palentu na pola. Razmutiti kvasac u vodi. Prosijano brašno pomiješati sa soli i maslinovim uljem, dodati mu razmrvljenu palentu i kvasac. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga pokrivenog na toplom mjestu da se diže 45 minuta. Premijesiti ga, razvući, nadjenuti medvjeđim lukom i sirom, oblikovati kruh, premazati ga razmućenim jajetom i posuti sjemenkama suncokreta. Ostaviti da miruje još 15 minuta i zatim peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.



Niti ovo mi nije bilo dovoljno, nastavio sam s istom smjesom za tijesto, mijenjao začine, dodatke i forme. Zaluđenost se samo povećavala. I tada sam čvrsto odlučio: ne idem sam, povesti ću i druge u propast i za degustaciju na ovom posljednjem ovogodišnjem noćnom "Malom placu na Tavanu" pripremio ovo.



  Tijesto sam zamijesio prema gornjem receptu samo sam umjesto vode upotrijebio coulis od mladog mliječnog bijelog kukuruza kojeg sam izmiksao u mlijeku i protisnuo kroz cjedilo nakon čega sam u isti umiješao veliku žlicu pesta od čubra i sitno kosanu ljutiku



Tijesto je uzraslo, a pancetu i kozju fetu sam izmiješao s još jednom žlicom pesta...


...tijesto premijesio i razvaljao te na njega rasporedio pancetu i fetu...


i potom smotao u štrucu...



...koju sam sve više stanjivao, da bi ju na kraju izrezao u 12 prutića koje sam položio u namašćeni lim.


Nakon jednog sata provedenog na toplom iz skromnih prutića uzrastoše silna debla.



Debla su u pećnici provela 35 minuta od čega prvih 15 na 200 C, nakon čega su premazana jajem, a potom još 20 na 180 C dok nisu postala zlatno žuta.



Još topla narezana i obilno namazana svježim čubar pestom kreću put "Tavana" da Vas navedu na isti grijeh kao i mene.


 No ovo nije kraj mome bludu, nastavak tek slijedi...




2 komentara:

  1. Ajme, ostavio si me bez teksta! Kakav hommage mom kruhu i Grumpyckama, divan si ♥ Drago mi je da ti se kruh svidja jer i meni je najdraži..još jednom veliko hvala na ovim divnim riječima i naravno divnim fotkama i receptu.. Mica kuharica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E, Mica kuharica, draga Grumpy čka, hvala tebi za ovu divotu. ♥

      Izbriši