16. 08. 2014.

Teleći rajžlec na moj način




Sastojci:

-1 kg skuhanog i na komadiće narezanog rajžleca 
-15 dag pancete 
-2 stapke mladog poriluka 
-2 stapke mladog luka 
-20 dag ljutike 
-4 veća čena češnjaka

-vezica svježih "Herbes de provance" : 

-kavska žličica listića ružmarina
-3 grančice origana 
-3 grančice timijana 
-grančica čubra 
-3 grančice mažurana 
-3 listića kadulje

-list lovora
-nastrugana korica pola limuna
-3 kavske žličice slatke mljevene paprike
-2 kavske žličice guajillo chilija
-2 pune jušne žlice pirea od paradajza
-1 l porugalskog Vinho Verde, po mogućnosti Quinta da Aveleda 
-3 jušne žlice maslinovog ulja 
-zeleni papar iz salamure 
-sol  



Poriluk i mladi luk sitno narežemo, pržimo ih na maslinovom ulju da postakle pa dodamo popola prerezane lučice ljutike.


  Pirjamo ih ih dok ne omekšaju. Štapnim mikserom sve pretvorimo u kremu na koju dodamo sitno narezanu pancetu.



  Čim se panceta zagrije i zamiriše (ne smije se početi pržiti) dodamo rajžlec, vezicu začinskog bilja, lovor, i koricu limuna. Sve pržimo uz stalno i jako miješanje desetak minuta pa podlijemo vinom.


  Pričekamo da zakuha, nakon čega vatru smanjimo na najmanje i dodamo pastu koju smo napravili od paradajz pirea, slatke mljevene paprike i Guajillo chilija. Kuhamo 45 minuta na najtišoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon 45 minuta, kad se rajžlec počne ugušćavati dodamo sitno kosani češnjak i u mužaru zdrobljeni zeleni papar i kuhamo još 5 minuta.


  Serviramo odmah, vruće, uz svježi kruh i naribani ovčji sir.






Nema komentara:

Objavi komentar