12. 08. 2016.

Riža s patlidžanima, dragoljubom i dva sira






   Za ovo jelo odaberite dugi. tanki, ljubičasti patlidžan sorte machiaw ili hansel kojih u posljednje vrijeme sve više ima na našim tržnicama. Ova sorta je idealna za grilanje i stir frying zbog manjeg sadržaja vode, predivne kremaste teksture, a nije ga potrebno prethodno soliti i cijediti jer ima vrlo snažan okus, a nema žestinu i gorčinu.


Sastojci:

-30 dag dugozrnate riže
-60 dag patlidžana
-5-6 dag svježe ubranih listova i cvjetova dragoljuba
-1 bufalo mozzarrella (125g)
-4 jušne žlice sitno naribanog pecorino romano sira
-2 čena češnjaka
-4 jušne žlice pikantnijeg maslinovog ulja
-čubar, origano, svježe mljeveni zeleni papar, sol


Rižu skuhamo u povrtnom temeljcu od korjenastog povrća i ocijedimo je. Patlidžane prerežemo po duljini, namažemo maslinovim uljem i ispečemo na gril tavi. Odmah vruće posolimo, narežemo na manje komade i začinimo sitno kosanim češnjakom.


Na vruće maslinovo ulje stavimo kuhanu rižu koja se dobto ocijedila i isparila. Riža mora biti rastresita. Popržimo je nekoliko minuta da se dobro ugrije i dodamo patlidžane, polovicu dragoljuba, čubar (po mogućnosti svježi)  i suhi origano. Uz stalno miješanje pržimo 2-3 minute dok začini ne počnu otpušteti mirise.


Čim začini počnu otpuštati mirise u rižu umiješamo narezanu mozzarellu i ribani pecorino. Još nekoliko puta nježno promiješamo, popaprimo netom mljevenim zelenim paprom i kad primjetimo da se mozzarella počela topiti, odmah premjestimo na prethodno temperirane tanjure te odozgo pospemo drugom polovicom dragoljuba.


2 komentara:

  1. Baš mi je drago d ajoš neko koristi jestivo cveće. Ono lepo i izgleda na tanjiru. Veoma mi se dopad ai ostala kombinacija sa rižom

    OdgovoriIzbriši