31. 10. 2017.

Krema od žižula i kestena





Sastojci za cca 1 kg kreme:

-1 kg žižula 
-40 dag kuhanih, očišćenih kestena 
-15 dag muscovado šećera 
-2 dcl bijelog Porta 
-3 dcl slatkog vrhnja
-6 dag maslaca 
-2 žličice cimeta 
-2 mahune burbon vanilije ili 2 jušne žlice burbon vanilija paste 
-6 jušnih žlica Grand Marniera 
-tučeno slatko vrhnje za pokrov kreme


  Žižulama odstranite koštice. Stavite ih u prikladnu posudu, dodajte polovicu količine šećera i cimet, prelijte s 1 dcl Porta i uz miješanje polako ih kuhajte 10 minuta. Žižule će otpustiti i veći dio svog soka. Tekućina koja ostane nakon kuhanja mora biti sirupasta i viskozna. Maknite s vatre i pustite da se sve ohladi na sobnu temperaturu.


  Kuhane žižule izmiksajte štapnim mikserom.


  Izmiksane žižule protisnite kroz gusto žičano cjedilo kako bi dobili glatku masu. Od 1 kg žižula uz Porto i šećer dobiti ćete oko 50 dag čiste mase.


   Kestenima dodajte maslac, drugu polovicu Porta, šećera i 1,5 dcl slatkog vrhnja. Začinite vanilijom i uz stalno miješanje lagano kuhajte desetak minuta dok nisu posve mekani. Maknite s vatre i dodajte masu od žižula. Kestene zdrobite drobilicom za krumpir i skupa s masom od žižula sve protisnite kroz ručnu pasirku. Nemojte miksati mikserom jer ćete od kestena dobiti ljepljivu, gumastu masu.


   U smjesu od žižula i kestena umiješajte Grand Marnier. Drugu polovicu slatkog vrhnja istucite u ne prekruti šlag i lopaticom ga lagano umiješajte u smjesu. Kremu napunite u čaše, prekrijte šlagom i ohladite. 



Nema komentara:

Objavi komentar