01. 02. 2018.

Jelenji file u umaku od jabuke i whiskyjaSastojci: 
-slabinski dio hrpta mladog jelena lopatara težine 1,80-2,20 kg
-15 dag ljutike
-1 veća Granny Smith jabuka
-10 dag pancete narezane na vrlo tanke trakice
-0,6 dcl Single Malt Scotch Whiskya, moja preporuka Glenlivet,Talisker ili Glenfiddich
-2 dcl temeljca od jelenjih kostiju i obrezaka
-2 jušne žlice maslinovog ulja
-20 g maslaca
-svježe mljeveni papar
-sol

Sastojci za temeljac:
-obresci i kosti jelenjeg hrpta nasiječene na male komade
-25 dag korjenastog povrća za juhu
-desetak prignječenih zrna borovice
-3-4 grančice svježeg timijana

Sastojci za mariniranje:
-75 dag slađih jabuka
-75 dag luka
-3 čena češnjaka
-2 dcl mineralne vode
  Hrbat potopimo u veću količinu hladne vode kojoj obilno dodamo velike komade leda i ostavimo 3-4 sata da hladna voda izvuče što više krvi. Iz hrpta, s vanjske strane izrežemo leđni, a s unutarnje pravi file. Kost nasiječemo na male komade, a s filea odstranimo sve opne, žilice i loj. Od kostiju, obrezaka, korjenastog povrća uz dodatak zgnječenih zrna borovice i svježeg timijana skuhamo oko pola litre jakog temeljca. Procijedimo ga kroz gusto žičano cjedilo.


  Jabuke, luk, češnjak i mineralnu vodu u mikseru pretvorimo u gustu kašu. Ovom smjesom potpuno prekrijemo jelenje filee. Odložimo ih u hladnjak preko noći. Nakon mariniranja filee izvadimo iz smjese, dobro ih obrišemo mokrom krpom kako bi skinuli sve ostatke marinade i zamotamo ih u kuhinjski ručnik da ih dobro posušimo. Posušene posolimo i premažemo maslinovim uljem. Ostatke marinade bacimo.


  Na kombinaciji maslinovog ulja i maslaca lagano pečemo na kriškice narezanu Granny Smith jabuku i male, nenarezane ljutike dok ne izgube vodu i počnu se pržiti. Pojačamo vatru i dodamo jelenje filee. Sve popaprimo i pržimo ih 5-6 minuta sa svake strane tako da u sredini ostanu blago ružičasti i sočni. Za to vrijeme jabuke i ljutika početi će se karamelizirati. Prelijemo Whiskyjem i flambiramo. Čim alkohol izgori izvadimo filee, zamotamo ih u foliju, prekrijemo krpom i odložimo sa strane.


  Flambirane i karamelizirane jabuke i ljutiku podlijemo s 2,5 dcl vrelog, prethodno skuhanog temeljca. Prokuhamo 1-2 minute i sve štapnim mikserom pretvorimo u gusti umak.
U maloj tavi ispržimo pancetu narezanu na vrlo tanke trakice dok ne postane hrskava.
Jelenje filee narežemo na medaljone, posložimo ih na umak i sve pospemo hrskavo prženom pancetom. Serviramo uz tirolske knedle od kruha.


2 komentara: