24. 06. 2010.

Teleće brizle na guščjoj pašteti s umakom od motara



Sastojci:

-60 dag očišćenih i prešanih brizla
 -40 dag zamašćene guščje jetre
 -15 dag bijelih badema
 -2 jušne žlice pesta od motara
-1 grančica blanširanog svježeg motara
-1 jušna žlica kosanog mladog češnjaka
-1 jušna žlica kapara iz ulja
-2 dcl vrhunskog suhog bijelog vina ( Cebalov Grk )
-0,5 dcl Armagnaca
-1 jušna žlica Crème fraîche
-1 kavska žličica vriska
-4 dag maslaca
-2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol, bijeli papar




Na maslacu i maslinovom ulju kratko, 2-3 min popržite češnjak, kapare i svježi motar. Dodajte guščju jetru i podlijte bijelim vinom pa pirjajte 5 min, dodajte Crème fraîche i Armagnac pa pirjajte još 5 min, sklonite sa štednjaka, jetru izvadite i ostavite na toplom.




U istu posudu na preostali umak dodajte tostirane bademe, pesto od motara i brizlu. Pirjajte uz povremeno okretanje 10-15 min.




Dok se brizla pirja iz guščje jetre izrežite desetak lijepih medaljona, a ostatak izrežite u male komade i pripremite za miksanje.




Sav umak s bademima i malim komadićima jetre izmiksajte u paštetu.




Toplu paštetu položite na tanjur, na nju složite medaljone guščje jetre i brizle. 




Nekoliko žličica pesta od motara izradite s bijelim vinom i nakapajte po tanjuru.







1 komentar: