24. 06. 2010.

Grillirani pačji bataci iz confita na rižotu s pestom Genovese



Ne može jednostavnije ! Batake izvadite iz confita ispecite ih na roštilju ili grill tavi, položite na rižu začinjenu pestom Genovese.


Pačji confit

10 pačjih bataka s zabatkom
5 većih kozjaka (ljutika)
10 čena češnjaka
vezica timijana
sol, papar
pačja ili guščja mast.


Pačjim batacima i zabatcima otvorimo kost, ali ju ne vadimo (slika). Kožu zarežemo s 4 kosa reza u rombove preko cijelog batka sa zabatkom i nasolimo duplo jače nego kod klasičnog pečenja (cca 5 g soli na 1 kom.). Kozjak i češnjak sitno nakosamo, pomiješamo s  u mužaru pridrobljenim svježim timijanom i ovom smjesom dobro natrljamo meso.

Batake ostavimo u hladnjaku 1 do 2 dana da dehidriraju. Nakon odležavanja meso stavimo u posudu s puno pačje ili guščje masti, tako da u istoj pliva i kuhamo ga u masti 1 do 2 sata, dok nije posve mekano, ali se ne smije raspadati (vrijeme kuhanja uvelike ovisi o dobi i pasmini patke). Meso ostavimo da se u masnoći ohladi, izvadimo ga i odstranimo ostatke začina. Mast procijedimo te ju na jačoj vatri termički obrađujemo dok ne ostane potpuno čista i ne izgubi svu vodu.



Batke i zabatke posložimo u adekvatnu posudu, može i staklenku, zalijemo vrelom masti, tako da ih pokriva za jedan prst, posudu zatvorimo i ostavimo u hladnjaku na daljnjoj zriobi najmanje mjesec dana.



1 komentar:

  1. zakaj?
    Zakaj gledam tvoj blog dok sam gladna?
    Sad smišljam di u Zagrebu nude iole pristojno pripremljenu patku.
    Daleko mi Špiček,daleko Gabrek...

    OdgovoriIzbriši