27. 03. 2011.

Guščja tiblicaDimljenu polovicu guske položimo u protvan za pečenje kojeg smo prethodno debelo obložili kiselim zeljem i kuhanim slanutkom.

Guska položna na slanutak i kiselo zelje

Sve prelijemo s 4 dcl kvalitetnog suhog bijelog vina. Ova podloga spriječiti će isušivanje mesa tijekom pečenja. Protvan dobro obložimo  folijom i prekriveno pečemo u pećnici na 100 C oko 2,5 sata, odstranimo foliju, odvadimo meso guske pa temperaturu dignemo na 190 C i pečemo još cca 1 h dok podloga od zelja i slanutka ne ostane bez tekućine, samo na masnoći koja se iscijedila iz guske. Podlogu pospremimo za drugo jelo koje će biti zasebno opisano, a gusku premjestimo na dasku za rezanje i pustimo da se ohladi na sobnu temperaturu. Nožem izvadimo sve kosti, a meso narežemo na velike komade.

Rahlo posložimo u staklenku
Posložimo ih u staklenku s patent zatvaračem tako da između komada mesa ostane nešto prostora.Svježu guščju mast jako zagrijemo i s tako vrelom zalijemo meso u staklenki vodeći računa da masti bude prst iznad mesa. Staklenku odmah zatvorimo, ostavimo da se polako ohladi i odložimo u hladnjak na najmanje 30 dana. Nakon odležavanja meso po potrebi vadimo tako da staklenku uronimo u toplu vodu i postepeno zagrijavamo dok mast ne postane prozirna, žuta i tekuća.

Zalijemo vrelom masti
Preostalo meso u masti dalje čuvamo u hladnjaku. Nakon što potrošimo svo meso, mast koja će imati blagi i profinjeni miris dima koristimo za različita variva i druga jela.
 
Rashladimo da se mast skrutne i držimo u hladnjaku najmanje 30 danaNema komentara:

Objavi komentar