07. 03. 2011.

Pačja prsa s tikvicama u malteškom umaku



Sastojci:

-dvoja veća pačja prsa, po mogućnosti od mošusne patke
-15 ženskih cvjetova s juvenilnom tikvicom
-2 dcl holandskog umaka
-sok jedne naranče (za malteški umak)
-sok jedne naranče (za mariniranje prsa)
-2 čajne žličice sitno mljevene bijele gorušice
-1 dcl konjaka
-čajna žličica naribane narančine korice
-sol, papar


Filete pačjih prsa posolimo, popaprimo, natrljamo mljevenom gorušicom, a kožu im zarežemo u obliku romba. Pomiješamo sok jedne naranče i konjak pa prelijemo pačja prsa. Ostavimo u hladnjaku da odleži 24 sata. Prsa ocijedimo, obrišemo i stavimo ih peći u široku posudu debelog dna, bez dodanih masnoća, kožom prema dolje.
Pečemo ih 4 min na svakih 10 dag, preokrenemo, podlijemo ostatkom mješavine konjaka i soka naranče, i tiho zagrijavamo još 5-6 min. Prsa moraju ostati ružičasto crvenkasta u sredini, ali se iz njih ne smije cijediti krv.

U pjenasti holandski umak dodamo sok i ribanu koricu naranče kako bismo dobili malteški umak. Cvjetove tikvica napunimo sa po kavskom žličicom ovako priređenog umaka i zatvorimo ih rotiranjem vrha. Provučemo ih 20-30 sekundi kroz vrelu masnoću i umak preostao od pečenja prsiju. Zajedno s prsima odložimo na toplo.

Cvjetovima pripadajuće juvenilne tikvice narežemo na tanke ploške i sotiramo ih par minuta u istoj masnoći od pečenja. Oval za serviranje prekrijemo malteškim umakom po kojem složimo na kriške narezana prsa, garniramo cvjetovima i ploškama tikvica. Kao prilog poslužimo savijaču od tikvica i šampinjona.

Nema komentara:

Objavi komentar