30. 03. 2013.

Sipa i bob na salatu




Sastojci:

-2 sipe od po 1 kg
-50 dag kuhanog i oljuštenog boba
-4 dcl suhog bijelog vina
-1 veći ljubičasti luk
-4 mlada češnjaka
-mala grančica svježeg ružmarina
-kitica peršina
-korica jednog limuna
-zeleni papar
-žličica kosanih kapara
-jušna žlica kosanog ukiseljenog motara
-1 dcl maslinovog ulja
-sok jednog srednjeg limuna


Sipe očistimo, dobro ocijedimo i pobrišemo kuhinjskim ručnikom. Na dno prikladne posude stavimo luk narezan na deblje kolutove, krupno narezan mladi češnjak, grančicu ružmarina od oko 5 cm i čvrsto vezanu kiticu peršina. 

Na ove sastojke poslažemo sipe i njihove krakove, polijemo uljem i stavimo na vrlo tihu vatru. Kad se dobro zagrije sipa će otpustiti svoju vodu. Pustimo da prokuha 2-3 minute i tekućinu koju je sipa pustila odlijemo i odložimo na stranu. Ovu tekućinu moramo zaštititi od daljnjeg kuhanja kako bi sačuvala svoj specifičan miris i okus po moru. Ta se posebna aroma gubi duljim kuhanjem, okus ostaje no plemenita svježina nestaje. 

Nakon što smo odlili tekućinu koju je pustila sipa istu nadomjestimo vinom. Sipu polagano kuhamo, tek da je na rubu vrenja oko 40 min. Kada osjetimo da je dovoljno mekana iz posude izvadimo sve prije dodane začine i druge sastojke koje bacimo.



Sipe narežemo na prikladne komade i vratimo u posudu na vino, ulje i nastali sok. Dolijemo tekućinu koju smo prethodno oduzeli i još jednom, samo na tren zakuhamo. Dodamo prethodno kuhani i od lupinki očišćeni bob kojega izmiješamo s vrelom sipom i nastalom juhom.



Poklopljeno ostavimo mirovati najmanje 5-6 sati. Premjestimo u posudu za serviranje i sve začinimo sokom limuna, zgnječenim zelenim paprom i kosanim ukiseljenim motarom.

Sipu i bob na salatu serviramo na sobnoj temperaturi.







Nema komentara:

Objavi komentar