03. 03. 2013.

Jordanska svadbena pogača




Sastojci:

-25 dag zelene leće
-10 dag crne beluga leće
-40 dag slanutkovog brašna
-40 dag pšeničnog oštrog brašna
-10 dag tostiranih sjemenki bijelog sezama
-2 jušne žlice paste od pečenih crnih maslina
-1 dcl maslinovog ulja
-1/2 jušne žlice mljevenog korijandra
-5 dcl gustog kozjeg jogurta
-10 g suhog kvasca
-sol


 Odvojeno skuhamo zelenu i crnu leću. Dobro ih ocijedimo. Zelenu mikserom pretvorimo u pastu, a crnu ostavimo u cjelosti. Tostirane sjemenke sezama zdrobimo u mužaru zajedno s žličicom krupne morske soli. Od svih sastojaka zamijesimo mekše tijesto koje se smije još pomalo lijepiti za ruke. Rukama oblikujemo tijesto u kvadrat debeo oko 5 cm i položimo u malo namašćeni lim za pečenje. Ostavimo ga na toplom da se diže.

Kada se tijesto digne za 50% rukama ga istežemo prema rubovima lima i gusto nabodemo štapićem za ražnjiće. Pričekamo da se opet digne i ponovno ga izbodemo. Pričekamo da udvostruči volumen u odnosu na početni. Premažemo ga maslinovim uljem i stavimo u pećnicu na srednju prečku na 275C. Ispod lima s pogačom umetnemo posudu s vodom.



Pogaču pečemo na 275C deset min, nakon čega temperaturu smanjimo na 200C i pečemo još 25 min.






2 komentara: