24. 05. 2013.

Pijani džem od naranče i kumkvata s kokosom




Sastojci:

-2,5 kg naranči
-2,5 kg kumkvata
-0,5 l bijelog Porta
-0,5 l kokosovog mlijeka
-50 dag kokosovog brašna
-1,5 dcl Cointreau
-2 dcl nekog vrhunskog Single malt whiskyja
-0,5 l bijelog Porta
-3 kavske žličice kardamoma
-3 kavske žličice cimeta
-1 kg šećera


 Narančama ogulite koru i obradite je kao u receptu Pijani džem od naranče i kumkvata Pulpu naranči i kumkvat narežite na male komade, izmiješajte sa šećerom, dodajte Porto i pristavite kuhati. Kuhajte na tihoj vatri 45 min. Ohladite i odložite u hladnjak dok se kore ne odgorče. Odgorčene kore narežite na male komadiće i izmiješajte ih s već kuhanom pulpom i kumkvatom pa zakuhajte na tihoj vatri. Održavajte temperaturu na rubu vrenja.


Kokosovo brašno izmiješajte s Cointreauom, pa ga zagrijte u pećnici na 160C i počnite ga vrelog, malo po malo dodavati u naranče i kumkvat. Kada umiješate svo brašno smjesa će se ubrzo tako zgusnuti da će podsjećati na palentu. Polako počnite dolijevati whisky i kokosovo mlijeko.



Masu neprestalno miješajte i povremeno dopustite da ostane na suho, bez tekućine, neka na koji tren izgleda kao da se masa počinje pržiti.



Snažno ju lopaticom preokrećite s jedne na drugu stranu, Dodajte u mužaru zdrobljeni kardamom i cimet. Podlijte preostalim kokosovim mlijekom i whiskyjem i miješajte dok smjesa ponovno ne postane poput guste palente. Odmah ju vrelu punite u sterilne staklenke sabijajući masu u staklenki i pazeći da vam ne ostaju zračni džepovi.


Ovaj džem posebno prija namazan na kvalitetne čokoladne kekse ili slatke malo zaljućene krekere. No, o njima uskoro.


 

2 komentara:

  1. kako ovo dobro izgledaaa...Prva fotka je predivna.
    jeka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A što da kažem nego hvala. Sjećamo se tko me učio fotkati klopu, hehehe.

      Izbriši