03. 10. 2013.

Marmelada od dunja sa sirupom bazge i Moscatelom de Setubal
Dunje ogulimo i odstranimo im srednji dio. Narežemo ih na četvrtine, premažemo ih sokom limuna i polijemo sirupom bazge. Dobro izmiješamo i ostavimo stajati nekoliko sati.


Lagano ih zagrijavamo dok ne počnu puštati sok i dok ne pocrvene.


Kuhamo ih 30 min na tihoj vatri. Oduzmemo sok koji reduciramo i vratimo dunjama pa ih štapnim mikserom pretvorimo u gustu kašu.


Kašu od dunja i sirupa bazge vratimo na vatru i održavamo temperaturu od 80 C. Polako dolijevamo Moscatel de Setubal i neprestalno miksamo dok se smjesa sama ne počne jače uguščavati zbog bogatstva pektina. Odmah je punimo u sterilne staklenke koje zajedno sa sadržajem steriliziramo u vodenoj kupelji.
Broj komentara: 8:

 1. Predivna marmelada. Boja, okus, miris.. Ne znam što bih više naglasila ili izdvojila. Savršeno!

  Soul,
  turn orange-colored.
  Soul,
  turn the color of love.


  (Maja)

  OdgovoriIzbriši
 2. Alma,
  ponte color de naranja.
  Alma,
  ponte color de amor .

  Oooooooooh, još me nitko nikad nije počastio Lorcinim stihovima. Hvala Majo. <3

  OdgovoriIzbriši
 3. Mmmmm zaista je boja jedinstvena :)
  Samo, mozes li staviti normative pliz :)
  Hvala!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jedna butelja Moscatela i 1 litra sirupa bazge je dovoljna za 6 kg očišćenih dunja. Samo pripazi kod odabra dunja. Na našim tržnicama postoje dvije vrste; jedna je prava i uzgojena na osnovi leskovačke dunje kao najbolje sorte, a druga je tzv. dunjin, neki pogrešno kažu "muška dunja". Prva, čim ju zagriješ, oslobađa strahovito jaku aromu i ovu intenzivno crvenkastu boju, dok dunjin ostaje blijedo žuta, skromne arome. Na izgled ni ja ih ne mogu razlikovati ali taj problem možeš riješiti ovako. Izabereš nekoliko kumica koje imaju lijepe i mirisne dunje i uzmeš nekoliko listova, mogu biti i već sasušeni pa ih preliješ vrelom vodom. Od prave dunje taj "čaj" od lišća će također odmah razviti divnu prozirnu karmin crvenu boju dok će lišće dunjina dati bljedunjavi žuto zelenkasti "čaj". Ostaje ti još samo da se sjetiš od koje kumice je lišće zacrvenilo čaj. :)

   Izbriši
 4. U ovo ne ide nikakav zaslađivač osim sirupa od bazge? Može li točnije mjere? Imam baš ovo vino a i dunja, samo još da nabavim sirup od bazge...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Samo sirup bazge jer je Moscatelo slatko, desertno, likersko vino. Omjere sam opisao gore Dejanu.

   Izbriši
 5. Eh da, vidim među dunjama kruške...dali su i one možda u ovom receptu negdje izostale? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne, na fotografiji služe samo za ukras, ne idu u ovu marmeladu.

   Izbriši