Bamija pohana u sezamu i kestenovom brašnu
uz divlju rižu s hokkaido tikvom i ljuti umak od lješnjaka
Sastojci za pohanu bamiju:
-velike bamije sorte istočni kolosal
-nekoliko običnih malih bosanskih bamija
-kestenovo brašno za paniranje
-jaja
-crni i bijeli sezam
-suncokretovo i svijetlo sezamovo ulje za prženje (pola-pola)
-papar
-sol
Velike bamije prokuhajte u zasoljenoj vodi kroz 3 minute. Izvadite ih i pustite da se ohlade. Male bamije posolite i popaprite, polijte s par žlica vrele vode i izmiksajte štapnim mikserom u kašu. Pričekajte nekoliko minuta da nastane sluz. Umiješajte ih u istučena jaja. Bamija ili njeno brašno dodano jajima čini takvu ljepljivu masu da niti jedan panirung neće opadati s namirnice.
Velike ohlađene bamije uvaljajte u kestenovo brašno i premjestite u jaja. Ostavite ih u jajima desetak minuta jer kestenovo brašno nešto sporije upija. Izvadite ih iz jaja i uvaljajte u sezam. Ispržite ih u vrelom ulju 3-4 minute pa ih odložite na papirnati ručnik koji će upiti suvišak ulja.
-10 dag divlje riže
-20 dag na kockice narezane hokkaido tikve
-povrtni temeljac za kuhanje riže
-svijetlo sezamovo ulje za prženje kockica tikve
-papar
-sol
Divlju rižu namočite u hladnoj vodi 12 sati. Kuhajte ju u povrtnom temeljcu dok se zrna ne rastvore, oko 20-25 minuta. Ocijedite je i pustite da se ispari. Na ulju popržite kockice tikve, dodajte rižu, izmiješajte, ukalupite i premjestite na tanjur.
Sastojci za ljuti umak od lješnjaka i hokkaido tikve:
-5 dag oljuštenih prženih lješnjaka
-5 dag naribane kore hokkaido tikve
-1 dcl zobenog vrhnja
-1 habanero chili papričica
-žlica suncokretovog ulja
-prstohvat svježeg timijana
-sol
-zeleni papar
U mužaru zdrobite lješnjake s timijanom, zelenim paprom, habanero papričicom, žlicom zobenog vrhnja i soli. Na ulju kratko popržite naribanu koru hokkaido tikve, dolijte zobeno vrhnje i pirjajte uz miješanje 3-4 minute. Dodajte pastu od zgnječenih lješnjaka, timijana, zobenog vrhnja, habanera i papra. Pustite da se lagano pirja još nekoliko minuta dok se potpuno ne ugusti. Po potrebi homogenizirajte štapnim mikserom u gusti umak.
Uz ovo svečano vegansko jelo preporučam neki vrhunski Sivi pinot. Ja bih Simčičev.
Nema komentara:
Objavi komentar