Mnogima od Vas poznato je da mi je posebna gastronomska strast izrada različitih začinskih smjesa, namaza, pašteta, chutneya i relisha koje često prezentiram na "Malom Placu na Tavanu".
Jedna od njih je "Dalmatino povišću pritrujena" , chutney na bazi karamelizirane ljutike, maslina, kaparuna i motara začinjen zelenim paprom. Makar će Vam se možda činiti drugačije, on je nosilac glavne uloge današnjeg recepta, prava zvijezda, jer svojim decentnim okusom daje nenametljiv ali u svemu poseban okus pogačicama i klipićima koje Vam predstavljam. Kako bih ipak malo više naglasio njegov samozatajni okus dodao sam mu nekoliko žličica "Pesta od čubra" što ga je ohrabrilo u pikantnosti.
Ove pogačice i kiflice radio sam s guščjim čvarcima koji su mi preostali
nakon topljenja masti, no nesmetano ih možete zamijeniti svinjskim, no
guščju mast nemojte izostavljati, pogotovo kad ju sada možete kupiti u
svim specijaliziranim mesnicama peradi "Blagus".
Sastojci za tijesto:
-45 dag palente skuhane na posoljenom mlijeku
-15 dag chutneya "Dalmatino povišću pritrujena"
-5 dag pesta od čubra
-90 dag brašna za dizana tijesta
-15 dag Manitoba brašna
-2 suha pekarska kvasca (14 g)
-2 dcl tople vode
-1,5 dcl kiselog vrhnja
-20 dag guščje masti
-20 dag sitno mljevenih čvaraka
-3 čajne žličice soli
-papar
lađice koje sam punio krupnim guščjim čvarcima,
klipiće nadjevene pršutom i kaparama
i okrugle pogačice s Camembertom i kosanim kaparunima.
Nadjevene oblike posprejajte mlakom vodom i prekrijte jednako izrezanim komadom tijesta. Rubove spojite laganim pritiskom. Premažite žumanjkom i pospite sjemenkama po izboru. Sucokret, bučine golice, sezam... Ostavite mirovati oko 45 minuta dok ponovno ne uzrastu. Pecite prvo 10 minuta na 210 C, potom smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 15 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar