08. 03. 2016.

Žele od ličija na coulisu od manga s timut paprom




Sastojci:

-2kg ličija
-1veći mango
-1,5 dcl Moscatela de Setubal
-1,5 dcl slatkog vrhnja
-10 dag šećera
-1 mahuna Burbon vanilije
-1 cimet u kori
-1 veće zrno tonka graha
-4-5 zrna timut papra
-listići želatine



Ličije ogulimo i izvadimo im koštice.


Voćnom "mesu" ličija za koje se obično pri vrhu još drži neugodni komadić korice koja prekriva košticu, dodmo Moscatel de Setubal i usitnimo ga štapnim mikserom.


Dobivenu voćnu smjesu protisnemo kroz gusto cjedilo čime odstranimo komadiće opne s koštice koja se pridržava za voćnu pulpu.


Protisnutoj voćnoj smjesi dodamo šećer, slatko vrhnje, vaniliju, cimet i zdrobljeno zrno tonke. Zagrijavamo na 90 C 15 minuta pazeći da ne zakuha. U međuvremenu u hladnoj vodi natopimo 6 listova želatine za svakih 500 ml voćne smjese. Nakon zagrijavanja iz smjese izvadimo mahunu vanilije, cimet i tonku, a dodamo ocijeđenu želatinu i lagano miješamo nekoliko minuta dok se želatina ne otopi. Vruću smjesu nalijemo u kalupe i stavimo hladiti.


Na tanjur za posluživanje nanesemo coulis od manga, na koji položimo žele od ličija koji smo dobro ohladili i izvadili iz kalupa. Sve pospemo grubo drobljenim timut paprom predivne ljutkaste arome grejpa.





1 komentar: