03. 09. 2011.

Leše punjene lignje moje babe Šime



Sastojci:

4 srednje velike jadranske lignje, 30-tak dag svaka
16 kapesanti
30 dag fusila
malo peršina
2 čena češnjaka
žlica pesta od motara
10 dag rikole
8 dcl neslane povrtne juhice
2 dcl bijelog vina
maslinovo ulje
sol, bijeli papar


Lignje se očiste, a butarga sačuva. Butarga se izmiješa s kosanim peršinom, češnjakom, bijelim paprom i maslinovim uljem. Time se lignje iznutra premažu pa se svaku napuni s mesom 4 kapesante. Na vrh otvora se ugura lignjina glava i otvor zatvori komadom štapića za ražnjiće.



Zakuha se povrtna juhica s vinom i u kipuću ubace nadjevene lignje. Dubokomorske debele lignje srednje veličine oko 30-40 dag se kuhaju 10-15 min dok onim velikim od kilu, kilu i po treba 20-25 i zato ih je bolje napuniti nekim drugm nadjevom jer je to predugo za nježne kapesante. Te velike mrcine moja je baba punila mesom grdobine i mesom pokojeg škampa, tek za aromu.



Dok se lignje lagano kuhaju, nasjeckamo rikolu, začinimo je paprom, maslinjakom, i pestom od motara pa to sve štapnim mikserom pretvorimo u umak gust kao majoneza koji umiješamo u vruće skuhane fusile.

Lignje narežemo na veće kolute, tako da u svakom ostane kapesanta, i serviramo ih na tjestenini.

Krvavo crvenu juhicu preostalu od kuhanja lignji poslužimo s zakuhanim cancarelama.







1 komentar: