16. 08. 2012.

Palenta od bobića



Dakle, pred vama, cijenjena publiko, nalazi se jedno netradicijsko, ali po svemu jelo u znaku Istre. Slobodno ga poslužite uz svako saftasto jelo, od žgvaceta do bilo kojega šuga. Palentu volim kao prilog raznim mesinama u umaku. No uvijek mi u tom jednostavnom i finom kukuruzastom prilogu nedostaje ono nešto više. Onaj predivni slatkasti, tako nježni touch koji ima palentin mladi rođak, mladi kukuruz ili bobići. Zato vam nudim ovaj gastro fusion između starog i mladog, začinjen, a čime drugim nego njenim visočanstvom; divljom šparogom i ovčjom skutom, ta u Istri smo.

 Sastojci za jednu "tortu"
   (prilog za 8 osoba)

-50 dag kuhanih (čak mrvicu raskuhanih) i ocijeđenih bobića
-25 dag kukuruznog brašna
-35 dag šparoga
-5 dcl povrtnog temeljca (samo od korjenastog povrća, celer, peršin, mrkva)
-0,5 dcl neke dobre malvazije
-1 dcl maslinovog ulja
-15 dag ovčje skute
-sol
-bijeli papar


Slika 1

Dobro kuhane i od vode ocijeđene bobiće usitnimo štapnim mikserom. Masu stavimo u cjedilo i miješajući je protisnemo, tako da dobijemo gustu kremu. Od pola kilograma mladog kukuruza kroz desetak minuta dobijemo 30-35 dag mirisne, slatkaste, kremaste mase. Ovoj kremi od bobića dodamo razmrvljenu ovčju skutu, sol i papar. Na zagrijanom maslinovom ulju što kraće, samo povenemo šparoge, podlijemo ih s bićerinom neke vrhunske malvazije i čim ista jednom provrije sklonimo s vatre.

Slika 2
Ostavimo ih pokrivene da se 5-6 min odmore, nakon čega ocijedimo nastali toč i dodamo ga povrtnom temeljcu. Temeljac zakuhamo i dodamo mu kukuruznu brašno. Skuhamo palentu od brašna, a ne prekrupe, malo je teže ali se isplati. Kuhamo koliko je potrebno, već prema tipu i vrsti brašna. Pred kraj kuhanja dodamo kremu od bobića sa skutom i kuhamo preostalo vrijeme.

Palenta mora biti gusta ali još uvijek teško lijevajuće konzistencije. Prikladnu posudu premažemo maslinovim uljem, pa naizmjenice lijevamo palentu i dodajemo šparoge, istovremeno poravnavajući površinu.


Slika 3
Važno je ne dodati i umiješati šparoge odmah u palentu jer bi se raspale, a presjek torte ne bi bio atraktivan. Posudu (kalup) s "tortom" ostavimo mirovati oko sat vremena da se palenta skrutne kako bi je mogli cijelu istresti na pladanj. ( Slike 4 i 5 )

Slika 4
Narežemo kriške koje poslužimo uz šugo. Za mene, najbolje od boškarina.

Slika 5




Nema komentara:

Objavi komentar