01. 08. 2012.

Salata od grilanog lososa sa zelenim motar rezancima, šparogama i kiselim motarom



Sastojci:

-40 dag filea lososa
-20 dag zelenih motar rezanaca i fuža
-20 dag kuhanog i od košuljice očišćenog mladog boba
-12 vrhova šparoga
-3 tvrdo kuhana jaja
-pola sitno kosane chili papričice
-0,5 dcl bijelog Porta ili domaćeg Prošeka
-0,5 dcl dobrog, uljastog, starog aceta balsamica
-10 dag ukiseljenog motara
-4 jušne žlice maslinovog ulja
-sol,
-bijeli papar


 Načinite 20 dag zelenih motar rezanaca ili fuža prema ovoj recepturi.


Lososa filetirajte podužno, najbolje komad od trbuha. Vrhove velikih i debelih vrtnih šparoga stavite u cjedilo i prelijte vrelom vodom. Ostavite da se ohlade i potpuno ocijede. Posušite ih do kraja kuhinjskim ručnikom pa ih premažite maslinovim uljem. Lososa i šparoge ispecite na gril tavi. Ostavite ih da se ohlade.



 Od 10 dag boba, malo vode od kuhanja, 1 tvrdo kuhanog jaja, octa, ulja, soli, papra i Porta štapnim mikserom izradite dresing. Vode od kuhanja boba dodajte toliko da dresing bude konzistencije rijetke majoneze. Lososa natrgajte na komadiće. Izmiješajte komadiće lososa, rezance i fuže, drugu polovicu kuhanog boba, preostala dva jaja izrezana na osmine, vrhove šparoga i ukiseljeni motar.




Dodajte dresing i sve dobro izmiješajte. Ostavite par sati u hladnjaku da se svi okusi isprepletu i prožmu. Pola sata prije serviranja izvadite iz hladnjaka. Poslužite hladno uz neki vrhunski rose, a moja je preporuka novozelandski Wild Rock Sauvignon blanc.



Nema komentara:

Objavi komentar