08. 03. 2013.

Podravski kukuruzni hljepčići s jaglima



ZA MENE JE SREĆA  klik

Za mene je sreća
Što me naprijed tjera
Kuća i tišina
Za me karijera
Za mene je sreća
Jedina i prava
Kuhinja i djeca
Prijemi i slava
Za mene je sreća
Što se dugo pamti
Haljine i nakit
Što će mi dijamanti
Postoji li nešto
Gdje se žene slože
Samo ljubav može donijeti nju

Ja neću slavu
Niti njen varljiv sjaj
Ja neću slavu
Poznam taj čudan osjećaj

Za mene je sreća
Slučajno poznanstvo
Pisma prijatelja
Za me je prostranstvo
Za mene je sreća
Kad se živi noću
Prozori u cvijeću
Ženska prava hoću
Za mene je sreća
Doručak u travi
Hajde ne dosađuj
Molim te ne gnjavi
Postoji li nešto
Gdje se žene slože
Samo ljubav može donijeti nju

Ja hoću slavu
Njen početak i kraj
Ja se ne bojim
Hoću njen strašni zagrljaj

Svim ženama sretan 8. ožujak, Dan žena!


Prema receptu bake moje supruge, kojeg je naučila od svoje bake.

Sastojci:

-35 dag bijelog kukuruznog brašna od bijelog kukuruza osmoredca
-35 dag jagli žutog kukuruza osmoredca
-35 dag pšeničnog oštrog brašna
-7 dag svinjske masti
-6 dcl domaćeg punomasnog kiselog mlijeka
-1,5 dcl kiselog vrhnja
-3 jušne žlice pečenih i mljevenih bučinih golica
-40 g svježeg kvasca
-1 dcl mlijeka
-1 čajna žličica šećera
-1,5 čajna žličica soli
-1 jaje i žlica kiselog vrhnja za premazivanje kruščića


 Jagle (šrot) krupno mljeveni kukuruz starinske sorte osmoredac izmiješamo s masti i uz stalno miješanje pržimo desetak minuta. Prženje je gotovo kad jagli odjednom zamirišu poput kokica. Odložimo ih na toplo. Nekada su ih domaćice zamotale u mokru krpu, stavile u poklopljenu glinenu posudu koju su držale nad toplom vodom. Ja ih stavim u poklopljenu posudu i u pećnicu na 70 C kroz 2,5 sata, nakon čega ih pustim da se sami lagano ohlade.

Ohlađene jagle dobro izmiješamo s kiselim mlijekom i vrhnjem i nastalu kašu ostavimo u hladnjaku 48 sati. Tijekom ovog odležavanja jagle će omekšati i zajedno s kiselim mlijekom i vrhnjem razviti izuzetno ugodan orašasti okus. Bijelo kukuruzno brašno i oštro pšenično prosijemo u posudu miksera s rotirajućim dnom, dodamo kašu od jagli i mlijeka, mljevene pržene bučine golice i kvasac aktivran u mlijeku s šećerom.
Tijesto strojno mijesimo na najvećoj brzini desetak min, nakon čega ga istresemo na bijelim kukuruznim brašnom pobrašnjenu radnu površinu i miješenje dovršimo rukama. Kada tijesto postane podatno formiramo ga u oblik valjka debljine desetak cm i s tim valjkom neprekidno i snažno tučemo po radnoj površini. Formiramo hljepčiće od po 25 dag u koje utisnemo sjemenke.

U originalnom receptu bake moje supruge piše suncokretove i bučine, no meni više odgovaraju sjemenke crnog i bijelog sezama pa sam si dopustio ovo promijeniti. Hljepčiće položimo na lagano mašću premazani lim i ostavimo oko sat i pol do dva na toplome da se dižu dok skoro ne udvostruče volumen.
Tada ih premjestimo u pećnicu ugrijanu na 275 C, na srednju prečku, a ispod uložimo posudu s vodom koja će osiguravati dovoljno pare. Na ovoj temperaturi pečemo ih 12 min, nakon čega lim s hljepčićima povučemo napola iz pećnice i premažemo ih vrhnjem u kojem smo razmutili jaje. Temperaturu smanjimo na 190 C i pečemo ih još 20 minuta. Vruće prekrijemo krpom i ostavimo da se ohlade. Danas sam ih mojoj dragoj servirao za predjelo uz domaći maslac, kozji dimljeni sir Moravec i vrhove šparoga kratko pirjane na maslacu, popaprene bijelim paprom.


Tako smo iz poštovanja prema 8. ožujku 1857., prema Clari Zetkin i Rosi Luxemburg, prema svim feministkinjama i svima zaslužnima za ukidanje svih rodnih razlika, svima zaslužnima za priznavanje ženskih prava kao prava na potpunu društvenu jednakost obilježili ovaj dan.


 Još jednom, sretan Vam 8. ožujak, Dan žena!








3 komentara:

  1. a gdje je bakina baka kupovala svježi kvasac?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga ili dragi anonimno,

      baš me nasmijalo vaše pitanje. Očito je da vi smatrate da u to vrijeme nije bilo kvasca na tržištu. Povijest dizanog kruha starija je od 5000 godina, no istina je da su žene za izradu sljedećeg kruha stoljećima ostavljale komadić tijesta od prethodnog, pritom ne razumijevajući što u stvari čuvaju. Još 1857 god Louis Pasteur objasnio je što su kvaščeve gljivice i na koji način uzrokuju dizanje tijesta no Pasteurovo znanstveno objašnjenje nije trebalo austrijskoj pekarskoj industriji da već 1846 god primjenom Mautnerova procesa započne prvu industrijsku proizvodnju kvasca.
      Bez obzira što sam Vam gornjim kronološkim prikazom objasnio da je teoretski i bakina prabaka mogla kupiti svježi kvasac sklon sam vjerovanju da su žene tog doba, pogotovo na selu,ipak ostavljale komadić tijesta.
      Nadam se da ste zadovoljni mojim odgovorom, a ja od Vas očekujem još mnogo ovako pametnih pitanja.

      Izbriši
  2. Uh, fotografije su tako dobre, da bi čovjek (a i žena) odmah krenuli u kuhinju proizvesti nešto slično ovome. Zatim pročitaju recepte, koji su zaista ekskluzivni! Kuda poći u lov na Jagle Osmoredce?

    OdgovoriIzbriši