30. 03. 2013.

Posljednje zimske lignje i prvi proljetni bob





Veliki petak 2013. Otvorio sam posljednju vrećicu premudskih uspomena. Šest, zadnjih ljepotica, još karmin crvenih, kao da su žive, poput stijega Partije i krvi revolucije. Šalu na stranu jer ove će princeze biti punjene, a tu prestaje neozbiljnost.

Punjene lignje posebna su delicija. Ako ju znadete napraviti. Sigurno, nije to tehnički zahtjevno jelo, no kada malo prelistam web, kada se prisjetim svih restoranskih jelovnika, čini mi se da na punjenim lignjama mnogi padaju gastronomski ispit. Čega se sve nisam načitao, što u lignjama nisam sve pronašao. Sjećam se jednog šibenskog restorana čiji je kuhar posebno raskuhavao rižu na ribljoj juhi prepunoj Vegete. Raskuhavao ju je do blata, malo hladio, a onda tu smjesu konzistencije gipsa gurao u lignje koje je potom pržio u vrelom ulju i servirao uz neizostavni pomfrit. Mali nizozemski turisti s roditeljima, sjedeći za stolom do moga, neskriveno su pokazivali oduševljenje ovim gastronomskim uratkom, obilno ga pritom tunkajući u ketchup i majonezu. 
Žao mi je da se tada nije moglo naručiti friških jadranskih lignji "u šporko", najboljih punjenih lignji jer nema tog nadjeva kakav je lignjina utroba i crnilo razliveno u maslinovom ulju. Poznavajući Nizozemce kao izuzetno gadljivu naciju pretpostavljam njihovu reakciju na neočišćene lignje uz moj osmijeh crnih usta i zubiju. Danas, nakon mnogo odgledanih sati 24 kitchen većina mi je postala jasna. No vratimo se našim premudskim ljepoticama punjenima na moj način u slavu proljeća i njegovih poklona u obliku mladog boba i ovčje skute.

Sastojci, za 6 liganja oko 30-40 dag svaka:

za nadjev:
 
-krakovi lignji 
-20 dag kuhanog i od lupinke očišćenog mladog boba 
-20 dag ovčje skute 
-3 mlada češnjaka 
-2 tvrdo kuhana jaja 
-1 jušna žlica kapara 
-3 jušne žlice maslinovog ulja 
-bijeli papar 
-sol 
-2 dcl vrhunskog suhog bijelog vina, Pošip, Grk ili slično. 

 Lignje očistimo i ako imaju ikre istu ostavimo u njima ili je pridodamo nadjevu. Krakove narežemo i izmiješamo sa skutom, bobom, kosanim češnjakom, tvrdo kuhanim jajima, kaparama, dodamo maslinovo ulje, popaprimo i vilicom sve usitnimo tako da ostanu  prepoznatljivi komadići. Smjesa ne smije biti homogena ili izrađena u pastu. Ovom smjesom nadijevamo lignje, zatvorimo im otvor čačkalicama i dobro ih nauljimo te poslažemo u protvan. Lignje ne smijemo prepuniti kako tijekom pečenja ne bi pukle. Podlijemo vinom i uložimo u pećnicu prethodno ugrijanu na 230 C. Temperaturu odmah smanjimo na 200 C i lignje pečemo 12 min, izvadimo iz pećnice,  okrenemo ih i ostavimo 5-6 min u vinu i soku od pečenja da se odmore. Serviramo ih uz kuhanu blitvu ili jako mladi špinat s krumpirom prelivene uljem i sokom od pečenja.


Nadjenemo ih dobro ali pazimo da ih ne prepunimo

Namastimo ih vrhunskim maslinovim uljem i podlijemo vinom tipa Grk ili Pošip

Serviramo uz mladu blitvu ili špinat, preostali bob i kuhani krumpir 





1 komentar: