25. 07. 2010.

Kvatrić



Nama gurmanima, hedonistima, epikurejcima dobre papice, tržnice znače ono nešto drugo, više, nego ostalom, normalnom svijetu. Mi i tržnice se volimo javno. Od Branimirca, preko Kvatrića do Dolca, i zimi i ljeti s jednakim zadovoljstvom krećemo na izlet s kojeg se vraćamo teretom dragocjenim opterećeni. Neka ova priča započne iz sredine.

Dobro jutro, moj dragi Kvatrić!
Subota je, i neka i ovaj gastro praznik započne kako treba, ranim dolaskom, dok kumice još slažu štandove, a prvo jutarnje sunce draška začinsko bilje pozivajući ga da zamiriše zrak od Šubićeve do Martićeve,




dok se jutarnja rosa već suši na mladim grašak-mahunama.




Još je prerano za kupovinu, zato idemo Aci i Dudi na kavu. Kafići Bingo. Birajte gdje želite; Bingo 2 i Duda su lijevo, a Bingo 1 i Aco desno, (mislim, na lijevu i desnu stranu kad uđete u plac, a ne na fotku. Na fotki je Aco ipak, lijevo hehehehe).

Uvijek nasmijane kelnerice Ruža i Jasmina i nisu tako bezopasne kako djeluju, pogotovo malo desno zlo...(hehehe).

                                                                                                                                                              
Aco i Duda Bingula


Ruža i Jasmina


Gđa Ksenija ima murve, domaće marelice i ribzl


   Gđa Ksenija je jedna od rijetkih koja svoje murve nije porezala. Zato cijeli lipanj pripada zaboravljenom dudu, domaćem ribizlu, marelicama, jagodama i trešnjama.                                                                                                                                              

  Zrak je već usijan pa cijeli plac otvara svoje suncobrane od čega je i zrak crven.     
Za šparoge, bob, masline, cikoriju, trešnje, smokve i ine druge divote, tu je Mare Kaštelančić




              koja je ipak najsretnija kad Vam dobro naplati.




       Šetnja placem dovodi nas do štanda od kojega zastaje dah. Ivka i Kruno Vam mogu nabaviti sve, baš sve što živi i raste u šumama. Mislite da pretjerujem ? Pa, ne znam, još mi medvjeda nisu nabavili. Ostalo jesu.



Ivka i Kruno



Ivka upravo sa smješkom najavljuje sutašnji dolazak blagvi





         Nekoliko njihovih divota od kojih nastaju moji specijaliteti moram unijeti u zatvoren prostor jer je vanjska okolina zbog suncobrana precrvena za fotografiranje.


Najljepši četverostruki hajdinski vrganj


Tako tvrdi, tako zdravi...


Njezino visočanstvo, gljiva nad gljivama Amanita caesarea - Blagva

Amanita caesarea

Sivka ili maglenka, tako se dobro slaže s teletinom

O njihovim kozjim sirevima i skuti se ne smije ni pričati, ni pisati, samo ih tiho jesti i pustiti da se druže s nekim vrhunskim vinom jer nema riječi koje to mogu opisati. Radoslav i Biserka Moravec osvojili su 54 medalje, od čega 24 zlatne za ovo što gledate. Rekli su vam da kozje mlijeko ima neugodan miris, riješite se te zablude probajući njihovo.
OPG Moravec


Umjetnik kozjih sireva, Radoslav Moravec


Dio izbora sireva


Prema ostalom, vrlo realne cijene, pogotovo u odnosu prema kvaliteti


        Šetnjica našim Kvatrićem odvodi nas do specijalizirane mesnice-prodavaonice peradi Dalibora Blagusa iz Donjeg Pustakovca u Međimurju. Ono što će Vas ovdje zateći zaslužuje Vašu posebnu pozornost jer najbolja perad u Zagreb dolazi odavde. Od guščje jetre, preko konfekcioniranih pataka, do kopuna i tovljenih pijetlova, još kad ih dobijete od Snježane...


Sretni kopun spava na Snježaninim rukama


Da li to izgled vara, zapitao se ovaj kopun.


        Ugodna gastronomska šetnja dovodi nas do ribarnice. Uz samo jedan sramotno prljavi štand kojega bih najradije zatvorio, a prodavačicama zabranio ulazak na plac, ostali su solidni, no tipično zagrebački prosječni. Iz ove dosadne učmalosti izdvajaju se dva štanda koji uvijek plijene kako ponudom i kvalitetom, higijenom, ljubaznošću i zavidnim poznavanjem riblje gastronomije. Zato par riječi i fotki samo o njima. Na ostalima je da to tek zasluže.
Također i na ovom mjestu zahvaljujem se Snježani, Tini i Alanu jer da nije njih, ne bi na ovom blogu bilo mnogih jela.





Ovi predivni, živi škampi kliještima pokušavaju stisnuti Snježu, a mali naivci ne znaju da s njom ni bijela psina nema šanse


Za početak, nju ćemo na salatu...


Od njih jedan crni rižot...


A ovog ljepotana lešat


Preko puta Snježe su Alan i Tina, možda najmanji štand u ribarnici, no evo dokaza da veličina i broj kvadrata nisu važni.



Alan i Tina, samo ih pogledajte, kao da imaju 17 god.


Bilo da su sa Žumberka ili s Gacke, uvijek kao žive


Najbolje peškafondo lignje uvijek i najradije kupujem od Alana, a kako vidite ima se čime pohvaliti


Fotka sama sve priča

      Bježimo s ribarnice, postajem opasno gladan. Uvodim Vas u nutarnji dio tržnice, prostor s mesnicama. Odmah lijevo nailazimo na Peradarstvo Tomašič, mesnica-prodavaonica na prvom kutu lijevo. Osim kvalitetne peradi ovdje možete kupiti i meso iz tiblice, poznati međimurski specijalitet i ono što Slovenci zovu zaseka, a ne znam baš dobar hrvatski izraz.







Na našem krugu prema suprotnom izlazu dolazimo do Delicija Dalugo. Darko zaista ima zavidan izbor sireva, skuta, pršuta, panceta, kobasica i inih drugih divota.


 

Do Darkovih delicija uvukla se mesnica Martinjak i jedan od zaštitnih znakova tržnice mesar Javorić poznatiji pod nickom Javor. Majstor je za roštilj i kojekakve druge đakonije, a povremeno ima i jaretinu.


 

        Ova šetnja se malo odužila. Bilo je na njoj različitih specijaliteta i poslastica, no pravi desert dolazi tek sad. Šećer na kraju. Službeno, "Žumberački sinovi", popularno, "Žumberčanka", za mene "THE MESNICA" !!! Na Kvatriću imaju tri lokala, jedan i glavni na kraju zatvorenog dijela tržnice, preko puta specijalizirani lokal za iznutrice i u prolazu na Šubićevu jedan nešto manji lokal. Meso koje se ovdje kupuje, od bifteka i roastbeefa, suhog ili iznutrica, svaki komad ima svoju priču. Neću dosađivati i duljiti o kvaliteti jer ne bih nikada završio. Sami završite ovu priču probavši teleće brizle, janjeće tripice, fileke, napacani biftek i roastbeef, šunke, kobasice, janjeće kotlete jer ovo je mislim jedina mesnica u Zagrebu koja konfekcionira janjetinu i ispunjava Vaše ostale gastronomske želje.


Dijana gazdarica (tj. supruga gazde)   i  Rada .  Neprocjenjivo !  Za sve ostalo postoji Mastercard


Moram se konačno odlučiti i napraviti je u "škembetu"


Kada je juneća ovakva, da li da Vam pričam kakva je teleća, a tek janjeća...


Izbor suhomesnatog je zbilja velik. Ja bih Vam preporučio juneći suhi jezik, rolanu svinjsku plećku na starinski, bunceke...  

Na Kvatriću vrijeme leti i čas je za doma poći. Gledam ovaj prizor i ne mogu, a da se ne prisjetim Tadijanovićeve "Nosim sve torbe a nisam magarac", ali nema veze, bio Kvatrić ili Jela, to je samo ljubav,
ona iskonska, ... prava.





Broj komentara: 13:

  1. Cestitam na vrlo nadahnutom i (sto je puno vaznije) vrlo korisnom vodicu!
    Za neke sam znao, a za neke i nisam.
    Thnx, uzivao sam citajuci...
    DD.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljena sam ovim vodičem po Kvatriću.
    Tako treba, na sva zvona oglasiti ljude koji znaju svoj posao...Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, to je ljubav...
    Odselila sam iz blizine Kvatrića na zapadni dio grada, ali još uvijek radije odem na Kvatrić, nego na bilo koji drugi plac.<3
    Baš me uhvati nostalgija kad ovo čitam i gledam fotke. Krasan post.
    :)

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  4. a gdje uzeti hobotnicu?? smrznutu i da mi povadi sve što treba ići van iz nje????

    OdgovoriIzbriši
  5. Divnog li posta!
    Raznježi se čovjek kad vidi da još ima ljudi koji pošteno rade i vole ono što rade.ž
    Hvala,Pelle.
    jeka

    OdgovoriIzbriši
  6. divota jedna... šteta da mi kvatrić nije usput, ali gušt je bilo pročitati i pogledati.

    solar

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidi se da voliš Kvatrić...moram priznati da sam se čitajući ovaj tekst naježila....bravo Pelle generacijo...

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post. Morat ću se i ja zaputiti do Kvatrića. Usput ću isprintati ovaj post, jer tko će sve ovo zapamtit!

    OdgovoriIzbriši
  9. Đizs, glava u škembetu - znala sam da mi je bolje šutit ROFL

    Cats

    OdgovoriIzbriši
  10. HVALA!! I svaka čast na blogu i vodiču za biftek! Već dugo tražim gdje ću nabaviti svježi a provjereni biftek!
    Hvala još jednom

    OdgovoriIzbriši
  11. Svima Vam hvala na komentarima, dali ste mi volju da nastavim. Slijedi Branimirac i Dolac. Zagrebački placevi su moja ljubav isto kao i gastronomija. Stoga ako vas išta interesira o nabavci nečega na nekom od ova tri placa, pitajte, ovdje ili na forumu, uvijek ću Vam rado odgovorit.

    OdgovoriIzbriši
  12. Darko iz Delicija Dalugo se u protekle dvije godine jaaako udebljao.
    i ja sam se, kao Jeka i Maja, preselila u zapadni dio grada, ali u prosjeku dva puta tjedno idem na Kvatrić, najbolji zagrebački plac :-).

    OdgovoriIzbriši
  13. Ehej,
    od koga nabavljaš "osnovno" meso: odojka, svinjsku polovicu, ovčetinu ,..., patku, gusku na placu u Zg?
    hvala

    OdgovoriIzbriši