26. 02. 2012.

Juhica gospodina Owen Nickerson DennyjaKina je pradomovina fazana. Odatle je različitim putevima ta prelijepa i preukusna kokoška krenula na put po svijetu da bi u većini zemalja postala najčešća pernata lovna divljač. Još su je stari rimljani naselili na prostore današnje Evrope no interesantno, fazan ne prodire u Ameriku iz Evrope, nego direktno iz Kine.

Američki generalni konzul u Šangaju, gosp. Owen Nickerson Denny, strastveni lovac i gurman bio je toliko oduševljen kvalitetom fazanovog mesa da 1881. brodom šalje žive fazane u Willamette Valley, svoj dom u Oregonu. Njemu možemo zahvaliti današnje poznavanje nekih kineskih načina pripreme fazana, makar se većina recepata za piletinu primjenjuju i za fazana. Moje posebno zadovoljstvo je što sam mogao povezati moju iskrenu ljubav prema toj autohtonoj kineskoj ptičici sa njihovom više nego interesantnom gastronomijom.


Sastojci:

-sitniš više fazana, što više to bolje (vratići, jetrica, srca, želudac)
-krila, bataci i hrptovi 2 fazana
-10 dag Julienne narezane mrkve
-10 dag krupnog bijelog graha
-10 dag sojinih klica
-1 jušna žlica ribanog đumbira
-1 kriška limuna
-10 dag narezanih vodenih kestena
-2,5 dag crnih trubača (Kinezi bi stavili nitastu gljivu mahovine)
-2 l temeljca od raznog korjenastog povrća i luka
-2 jušne žlice tamnog sojinog umaka
-4 čena češnjaka
-1 narezana ljuta papričica
-bijeli papar, sol
za rižu uz juhu :

-dugozrna riža
-malo graška
-trakice crvene paprike
-trakice đumbira
-na vrh noža mljevenog kardamoma
-koliko graška, toliko sitnih komadića ananasa
-solSve sastojke navedene za juhu, osim sojinih klica stavimo u zdjelu dvostrukog dna koja dobro čuva temperaturu. Sastojke zalijemo hladnim povrtnim temeljcem i sve zagrijemo do vrenja ali da ne zakipi. Održavamo temp od 85-90 C kroz tri sata, a sojine klice dodamo zadnjih 15 min. Da bi juha ostala savršeno bistra sve mesne sastojke prethodno blanširamo 5 min u vreloj vodi. Sve sastojke za rižu koju ćemo poslužiti uz juhu skuhamo na pari.

 Neki podaci preuzeti iz Victoria C. Holmgren: Chinese Pheasants - Oregon Pioneers
Nema komentara:

Objavi komentar