24. 02. 2012.

Seitan učitelja Kunga



Sastojci:

- 1 manja glavica Napa kupusa, oko 35 dag
- 20 dag ljubičastog pak choia
- 15 dag srca glavatih cikorija
- 15 dag blanširanog kineskog špinata Najin
- 15 dag basmati jasmin riže
- 1 jušna žlica mljevenog slanog kikirikija
- 5 dag svježih klica rotkve
- 25 dag dimljenog seitana
- pola jušne žlice brašna ljepljive riže
- 2 kavske žličice mungo brašna
- 1 kavska žličica čistog kukuruznog škroba
- 5 dag raskuhane crne soje
- 2 kavske žličice neutralnog meda
- 2 čena češnjaka
- tanke trake đumbira
- jušna žlica ocijeđenog soka đumbira
- 0,5 dcl sherry vina (Jaran ili Papirus )
- 4 kavske žličice rižinog octa
- soja sos
- sezamovo ulje
- kikiriki ulje
- chili sos
- bijeli papar



Napa kupus prerežemo na pola, ovlaš namažemo kikiriki uljem i rižinim octom i položimo u rupičastu posudu za kuhanje u pari. Parimo ga 6 - 7 min da se opusti ali još ostane živ i u sredini hrskav. U posudi ostavimo 15 dag koje sitno narežemo, izmiješamo s mljevenim kikirikijem, složimo u obliku gnijezda na koje položimo rižu. Nastavimo kuhanje u pari idućih 12 min dok riža nije gotova. Izvadimo na tanjur i odložimo na toplo.




Ostatak Napa kupusa još začinimo i hladnog serviramo kao salatu. Najin blanširamo par min, narežemo na krupnije komade, ljubičasti pak choi natrgamo. Pouljimo tamnim sezamovim uljem, dodamo soja sos i složimo u posudu debljeg dna, koju uložimo u veću posudu s kipućom vodom i tako zagrijavamo u vreloj vodenoj kupelji oko pola sata, dok povrće ne povene i zastakli se. Da je recept u originalu, tj. da nije veganiziran, ovdje bi u povrće uložili kockice svinjetine od koljenice i termički obrađivali oko 1 sat Hong shao metodom.

U jako zagrijani wok stavimo sezamovo ulje i dodamo seitan rezan na prutiće, prethodno mariniran trakicama đumbira i sherry vinom. Kratko ga pržimo, dvadesetak sekundi, dodamo srca glavatih cikorija, Hong shao metodom obrađeni pak choi i najin, pospemo bijelim paprom pa dodamo klice rotkve i ostatak sherry vina. Jako i snažno odižući wok sotiramo 3 - 4 min dodamo polovicu umaka od crne soje, i sotiramo još 2 - 3 min.




Umak od crne soje: Brašno ljepljive riže, mungo brašno, kukuruzni škrob, raskuhanu crnu soju, med, zdrobljeni češnjak, ocijeđeni sok đumbira i chili sos izmiješamo s nekoliko žlica vode od kuhanja soje, mikserom izradimo gladak baršunast umak srednje gustoće.Drugu polovicu umaka serviramo uz jelo.







Nema komentara:

Objavi komentar