26. 02. 2012.

Svinjski file Yinchuan



(Mu-err svinjetina u goji umaku)

 Ovo je varijacija jednog tipičnog novogodišnjeg jela pokrajine Ningxia Hui što nam ne znači baš previše, važnije je da je to jedno od jela posluženih VIP gostima na otvorenju Olimpijskih igara u Pekingu. Da li iza toga stoji veliko poštivanje tog jela ili pokušaj povećanja izvoza goji bobica kojih je Kina najveći svjetski proizvođač. Naime uvoz goji bobica zabranjen je u mnogim zemljama iz dva razloga.

Jedni kao SAD zabranu pravdaju prevelikim kineskim korištenjem zaštitnih sredstava, čak i onih nedopuštenih, dok drugi kao razlog navode to što goji bobice napada izuzetno puno štetnika, a kako goji spada u porodicu Solanaceae u koju također spadaju paradajz, paprika, krumpir, pa se zabranom uvoza štite i od uvoza nekih štetnika i bolesti kojih za sada nema u Evropi i SAD-u. U nekim zemljama dozvoljeno je uvoziti samo konzervirane, sterilizirane, u nekima nakon što prođu kontrolu i dobiju eko certifikat. Ja sam se odlučio za ove sa eko certifikatom, i to dvostrukim. Prvo Slovenskim, još ovjerenim od naše eko komisije.

U originalnom receptu stavljaju se ili Mu-err (Judino uho) ili crne nitaste gljive s mahovine koje je suhe kod nas nemoguće nabaviti pa sam ih zamijenio običnim gljivama s mahovine. Također u jelo idu lotusove klice jarko zelene boje jer Kinezi u novogodišnjim jelima izbjegavaju bijelu boju koja je simbol smrti. To se ne odnosi na tjestenine koje se ne smije rezati kako bi svojom duljinom simbolizirale dugovječnost. Podloga od bijelog kokosovog mlijeka je također simbol jer se jelo služi na dan odavanja počasti mrtvim pretcima.


Sastojci:

 -svinjski file oko 40 dag
 -15 g suhe Mu-err gljive (Judino uho) ili 20 dag svježih
 -10 klipića baby kukuruza
 -5 dag suhih goji bobica
 -15 dag sojinih klica
 -15 dag staklene tjestenine od mungo brašna
 -1 dcl kokosovog mlijeka
 -1 dcl kokosovog vrhnja
 -2 žice sojinog umaka izmiješanog s pireom tamnog graha, sokom limuna i češnjakom
 -2 žlice rižinog vina ili sherryja
 -2 jušne žlice tamnog sezamovog ulja
 -1 jušna žlica naribanog đumbira
 -1 kavska žličica mljevenog korijandra
 - crveni papar


U sojinom umaku izmiješanom s pireom tamnog graha, sokom limuna i sitno kosanim češnjakom marinirajte ploške filea oko 1 sat. Istovremeno u wok na vrelo sezamovo ulje stavite meso, sojine klice, klipiće kukuruza, gljive i đumbir, pospite korijandrom.


Snažno sotirajte 1 min tek da meso pobijeli. Obilno popaprite svježe mljevenim crvenim paprom. Dodajte ostatak marinade. Sotirajte još 1 min i dodajte staklene mungo rezance koje ste prethodno 5 min namakali u vreloj vodi (ne smiju kuhati). Sotirajte još 1 min i poslužite na goji umaku. Goji bobice namačite u toploj, ne vreloj vodi pola sata. Ocijedite ih i skuhajte 5-6 min u kokosovom mlijeku kojem ste dodali dvije žlice rižinog vina ili sherryja.


Dodajte kokosovo vrhnje da postignete gustoću. (Moj savjet: nisam ovaj put probao ali mislim da bi umak bio izražajniji u okusu goji bobica da je pola bobica izmiksati s kokosovim mlijekom, a drugu polovicu ostaviti u cijelom. Ovako je okus umaka podvojen; točno se osjeti kokos, a točno goji.)





Nema komentara:

Objavi komentar