26. 02. 2012.

Šangajski fazan na tri vrste gljiva



Sastojci:

-1 fazan od oko 1,20 kg
-1 manja jabuka
-2 žlice meda
-1 žlica rižinog octa
-0,5 dcl sherry vina
-1 jušna žlica svijetlog soja umaka -
-1 sitno narezana ljuta papričica
-15 dag divlje riže
-15 dag basmati riže
-1 manja glavata cikorija
-2 čena češnjaka
-15 dag svježih shiitake gljiva
-15 dag svježih ili smrznutih vrganja ili 2 dag suhih
-15 dag svježih ili 1,5 dag suhih smrčaka
-2 žlice tamnog sezamovog ulja
-1 jušna žlica svinjske masti
-1 dcl slatkog vrhnja
-1,5 kavska žličica mljevenog korijandra
-nastrugana korica jedne naranče
-sol, papar




Med razrijedimo rižinim octom, dodamo sherry, svijetli soja umak, koricu naranče i kosanu ljutu papričicu. Ovom smjesom dobro izvana i iznutra natrljamo fazana i ostavimo ga da se marinira 3-4 sata. Ocijedimo ga. U pticu stavimo manju jabuku, položimo je u prikladni pekač i prelijemo vrućom svinjskom masti. Pečemo ju oko 1,20 h, zavisno o veličini i starosti.


Tijekom pečenja pticu više puta okrenemo s boka na bok i podlijemo fazanovom ili pilećom juhom. Pečenog fazana pustimo da se kratko odmori i razrežemo u križ, na četvrtine. Jabuku očistimo od kore i sjemenki, a pulpu zgnječimo. U vreli wok dodamo sezamovo ulje, kosani češnjak, tanko rezanu cikoriju, pulpu jabuke i shiitake gljive kojima smo odstranili stapke. Sotiramo 4-5 min pa dodamo ostatak marinade u kojoj je bio fazan. Sotiramo još kratko dok ne ispari voda.



U wok dodamo prethodno kuhanu divlju rižu i miješajući je pustimo da se prži 2-3 min. Dodamo prethodno skuhanu basmati rižu, izmiješamo, poklopimo i odložimo na toplo. U drugom woku na vrelo svijetlo sezamovo ulje stavimo vrganje narezane na ploške, kratko ih popržimo i podlijemo slatkim vrhnjem.




Pospemo mljevenim korijandrom, pirjamo 5-6 min pa dodamo suhe smrčke namočene u što manje vode. Pirjamo još 7-8 min, posolimo i obilno popaprimo svježe mljevenim bijelim paprom.




Četvrtine fazana serviramo na riži sa shiitake gljivama, a sve prelijemo umakom od smrčaka i vrganja.


















Nema komentara:

Objavi komentar