05. 12. 2011.

Gofov steak na žaru sa rižotom od crvenog radiča i rikoleO gofu koji je više grof nego gof nemam što za pričati. Neka govore slike, a ja ću ih nadopuniti s ponekom riječi.


Dupli i malo deblji gofov steak, oko 50-60 dag, najbolje odmah iza trbuha prema repu, popaprimo bijelim paprom i mariniramo sat vremena sokom limuna i maslinovim uljem.

Da sam mogao, radije bih ga bacio na vrele gradele, ovako je završio na vreloj grill tavi. Posolite ga tren prije pečenja. Dvije i pol minute sa svake strane, pola min kraće nego radim tunin steak. Pečenog i vrelog odmah servirajte polivenog uljem u kojem se marinirao. Tko voli, u ulje može dodati trunku češnjaka.


Za rižoto od 20 dag Arborio riže operite i grubo narežite 25 dag crvenog glavatog radiča i 25 dag rikole. Povenite ih na maslinovom ulju bez dolijevanja ikakve tekućine, izvadite, odložite na toplo. U istoj posudi na crvenkastom toču od radiča prevrtite rižu, posolite ju i polako podlijevajte vrelim ribljim temeljcem i bijelim vinom. Minutu, dvije, prije nego je gotova, posolite, popaprite pa u rižu vratite radič i rikolu. Dobro izmiješajte i servirajte uz gofa.


U ovom rižotu neka bude puno više radiča i rikole nego riže. Neka se njegova diskretna grkost nadopunjava s čvrstim i profinjenim gofovim mesom.

Nema komentara:

Objavi komentar