22. 01. 2013.

Amaranthove žemljice s klicamaZa potpuno razumijevanje izrade amaranhovog tijesta molim prvo pročitati post "Amaranthovi ravioli s klicama" 


-40 dag amaranthovog tijesta s bučinim uljem
-5 dag klica kresa
-5 dag alfalfa klica
-5 dag pšeničnih klica
-5 dag mljevenih pirovih klica
-45 dag manitoba brašna
-1 čajna žličica šećera
-2 dcl mlačenice
-jušna žlica lanenog sjemenja
 -jušna žlica bundevinih golica
-jušna žlica suncokretovog ulja
-1 jaje
-2 jušne žlice kiselog vrhnja
-15 g soli
-bijeli papar
Dok sam radio tijesto za raviole iz prethodnog recepta dobio sam ideju za napraviti takvo amaranthovo tijesto ali kao dizano. No tijesto za raviole koje ste vidjeli u prošlom receptu je što zbog ljepljive amaranhove mase, što zbog bučinog ulja i prosenog brašna "teško" i relativno masno tijesto.

Ako mu još dodam zamjetnu količinu aromatičnih klica, bojao sam se kako će se uz pšenično brašno s kvascem sve zajedno dizati. Iskreno, bojao sam se da li će se uopće dizati. Zato sam odlučio raditi s manitoba brašnom s malo pojačanom količinom kvasca i to tako da spajam dva gotova tijesta. No, vratimo se receptu. Gotovo amaranthovo tijesto natrgajte rukama na što manje komadiće. Izradite tijesto od manitoba brašna, mlaćenice, žličice šećera i kvasca. Suhi kvasac nemojte prethodno aktivirati nego ga odmah umiješajte u tijesto.
Gotovo manitoba tijesto također rukama natrgajte na male komadiće kao i amaranthovo, pomiješajte ih, dodajte klice, sol i papar. Sve stavite u mikser s rotirajućim dnom. Mijesite dok se oba tijesta potpuno ne ujednače. Trebalo je oko 5 minuta. Grudu tijesta dovršite mijeseći je rukama. Formirajte kuglu, pokrijte ju krpom i stavite ju u pećnicu na 35 C.

Nakon pola sata, kad je na tijestu bilo zamjetno da se dobro diže jer je u tih pola sata naraslo za cca 50 % tijesto sam izvadio iz pećnice, nisam ga premijesio nego samo oblikovao u valjak iz kojega sam izrezivao komade od cca 7-8 dag za žemlje.
Svaki komad posebno zarežite nožem do polovice i s vrha utisnite laneno sjeme. Tijesto položite na lagano pomašćen papir za pečenje i vratite u pećnicu na 35-40 C.
Ostavite ih u pečnici 50 min za koje vrijeme će udvostručiti volumen. Žemljice premažite jajem izrađenim u kiselom vrhnju i po želji dodajta još pokoju bundevinu golicu i koje zrno krupne soli i pecite na 210 C 10 min nakon čega smanjite temperaturu na 190 C i pecite još 15 minuta.
Nakon 25 minuta iz pećnice će te izvaditi ovakve ljepotice......koje dok su još tople servirajte uz neki dobar poluzreli sir kao Brie, Camebert ili Caprilo i bobe slatkog bijelog grožđa, najbolje muškata. Amaranthove žemljice jako dobro podnose stajanje. Zbog veće količine vlage zarobljene u amaranhovom tijestu i treći dan su još svježe.
Nema komentara:

Objavi komentar