Sastojci:
-20 dag vrganja
-20 dag crnih trubača
-10 dag svježe ljutike
-10 dag pačje masti
-1,5 dcl punomasnog kiselog vrhnja
-60 dag namjenskog brašna za dizana tijesta
-40 dag heljdinog brašna
-2 dcl poluslatkog bijelog vina u tipu muškata
-1,5 dcl mlaćenice
-laneno sjeme
-40 dag domaće pačje paštete
-jaje za premazivanje
-17,5 g suhog kvasca ( 2,5 vrećice Digo kvasca )
-1 kavska žličica šećera
-papar
-sol
-želirani kompot od brusnica
Na dvije žlice pačje masti desetak minuta propirjajte vrganje, trubače i ljutiku. Dodajte kiselo vrhnje i štapnim mikserom gljive, ljutiku i vrhnje pretvorite u što homogeniju masu. Vatru smanjite na najmanje, pa postepeno uz snažno miješanje usipavajte heljdino brašno dok se sve ne poveže u strukturu žganaca.
Heljdino brašno dodajte u vruću smjesu |
Posudu poklopite i ostavite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. Premjestite ju u posudu miksera s rotirajućim dnom i prvo na najmanjoj brzini počnite mijesiti tijesto polagano dodavajući bijelo namjensko brašno, vino, mlaćenicu, papar, sol, šećer i kvasac.
Tijesto stavimo u pećnicu na 35 C |
Postepeno pojačavajte brzinu miksera do najveće. Nakon što se tijesto samo počne odljepljivati od stijenke posude, miješenje dovršite rukama. Tijesto stavite u prikladnu posudu, prekrijte krpom i odložite u pećnicu na 35 C.
Dignuto tijesto razvaljamo i obilno punimo pačjom paštetom |
Nakon punjenja formiramo kugle koje stavimo na 35 C na ponovno dizanje |
Odložite ih u pećnicu na 35 C oko sat vremena. Kada hljepčići otprilike udvostruče volumen, premažite ih smjesom od vrhnja, jaja i drobljenih sjemenki lana. Pecite ih prvo na 210 C 10 min, potom smanjite temperaturu na 180 C i dopecite ih još 15-20 min.
Upravo pečeni hljepčići... |
Servirajte ih tople uz želirani gusti kompot od brusnica.
...servirani uz želirani kompot od brusnica |
Nema komentara:
Objavi komentar