22. 01. 2013.

Pačje - gljivarski hljepčići



Sastojci:

-20 dag vrganja
-20 dag crnih trubača
-10 dag svježe ljutike
-10 dag pačje masti
-1,5 dcl punomasnog kiselog vrhnja
-60 dag namjenskog brašna za dizana tijesta
-40 dag heljdinog brašna
 -2 dcl poluslatkog bijelog vina u tipu muškata
-1,5 dcl mlaćenice
-laneno sjeme
-40 dag domaće pačje paštete
-jaje za premazivanje
-17,5 g suhog kvasca ( 2,5 vrećice Digo kvasca )
-1 kavska žličica šećera
-papar
-sol
-želirani kompot od brusnica




Na dvije žlice pačje masti desetak minuta propirjajte vrganje, trubače i ljutiku. Dodajte kiselo vrhnje  i štapnim mikserom gljive, ljutiku i vrhnje pretvorite u što homogeniju masu. Vatru smanjite na najmanje, pa postepeno uz snažno miješanje usipavajte heljdino brašno dok se sve ne poveže u strukturu žganaca.

Heljdino brašno dodajte u vruću smjesu

Posudu poklopite i ostavite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. Premjestite ju u posudu miksera s rotirajućim dnom i prvo na najmanjoj brzini počnite mijesiti tijesto polagano dodavajući bijelo namjensko brašno, vino, mlaćenicu, papar, sol, šećer i kvasac.

 Tijesto stavimo u pećnicu na 35 C

Postepeno pojačavajte brzinu miksera do najveće. Nakon što se tijesto samo počne odljepljivati od stijenke posude, miješenje dovršite rukama. Tijesto stavite u prikladnu posudu, prekrijte krpom i odložite u pećnicu na 35 C.

Dignuto tijesto razvaljamo i obilno punimo pačjom paštetom
Nakon 30-40 min kada se tijesto počne zamjetno dizati, lagano ga premijesite i podijelite na 8 jednakih komada. Svaki komad rukama razvlačite u kružnu ili četvrtastu formu oko pola centimetra debljine. Forme ne moraju biti pravilne. Na četiri stavite pačju paštetu narezanu na nepravilne komade i poklopite drugim takvim komadom tijesta. Rubove tijesta prstima frčite prema dolje istovremeno zaokružujući tijesto i formirajući kuglu kako bi nadjev ostao u sredini tijesta. Hljepčiće položite u pleh obložen papirom za pečenje kojeg ste lagano premazali pačjom masti.



 Nakon punjenja formiramo kugle koje stavimo na 35 C na ponovno dizanje

Odložite ih u pećnicu na 35 C oko sat vremena. Kada hljepčići otprilike udvostruče volumen, premažite ih smjesom od vrhnja, jaja i drobljenih sjemenki lana. Pecite ih prvo na 210 C 10 min, potom smanjite temperaturu na 180 C i dopecite ih još 15-20 min.


Upravo pečeni hljepčići...

Servirajte ih tople uz želirani gusti kompot od brusnica.






 ...servirani uz želirani kompot od brusnica




Nema komentara:

Objavi komentar