23. 08. 2013.

Čokoladni džem od trešanja i arancina s prošekom



Sastojci:

-5 kg očišćenih trešanja
-35 dag arancina 
-5 dcl prošeka 
-35 dag crne 72% čokolade 
-75 dag muscovado šećera 
-5 čajnih žličica cimeta 
-2 čajne žličice mljevenog kardamoma




Arancine preko noči natopite u prošeku. Pola količine s prošekom izmiksajte u pastu, a ostatak narežite na sitne komadiće. Zagrijte ih na 90 C i ostavite da potpuno omekšaju.




Trešnje izmiješajte sa šećerom i ostavite ih nekoliko sati da puste sok. Sok kuhanjem reducirajte na 50%, vratite ga trešnjama i sve kuhajte dvadesetak minuta. Pola smjese izmiksajte u homogeni pekmez kojemu dodajte pastu od arancina izmiksanih s prošekom i natopljene komadiće. Sve dobro izmiješajte s drugom nemiksanom polovicom smjese. 
  



Preostali prošek zagrijavajte, ako je potrebno dodajte ga još do 3,5 dcl. U toplom prošeku otopite čokoladu i dobiveni gusti "ganache" polako umiješajte u vrući džem.



Džem napunite u bočice i sterilizirajte u vodenoj kupelji.



2 komentara:

  1. Ajme! Trešnje, arancini, čokolada i prošek! Mislim da bolje od ovoga ne može.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Coffee.
    Smišljam sad jednu kombinaciju s kavom pa ćemo vidjeti jel može ili ne. :)

    OdgovoriIzbriši