16. 08. 2013.

Pekmez od crnog ribiza s crnom, 85% čokoladom i Tawny Portom




Sastojci:

-5 kg crnog ribiza 
-5 dcl nekog kvalitetnog Plavca malog 
-60 dag neke vrhunske crne 85% čokolade 
-6 dcl Tawny Porta 
-750 ml agavinog sirupa 
-40 dag mucovado šećera 
-klinčić 
-cimet 



Crni ribiz očistimo od peteljkica i operemo. Pristavimo ga u prikladnu posudu i prelijemo nekim dobrim, jakim vinom od Plavca malog u kojem smo otopili musovado šećer. Dodamo agavin sirup i sve tiho zakuhamo. Kuhamo, povremeno miješajući oko pola sata, nakon čega dodamo cimet i u prah zdrobljeni klinčić i sve izmiksamo štapnim mikserom. Kuhamo još petnaestak minuta, stalno miješajući. Sada je vino koje smo dodali već skoro potpuno isparilo i smjesa će se sama početi zgušnjavati.



Tawny Porto zagrijemo na 60 C i u njemu rastopimo čokoladu. Ovaj pijani "ganache" polako dolijevamo u smjesu od izmiksanog ribiza.



Smjesu još jednom zagrijemo na 80 C, napravimo test zgušnjavanja i prema potrebi dodamo neki pektinski zgušnjivač ili aru prah. Odmah punimo u sterilne staklenke koje napunjene još steriliziramo u vodenoj kupelji.


Ovaj pekmez, uz arancine, možemo poslužiti kao zaseban desert, najbolje na 14 C do 16 C, kako bi Porto i čokolada došli do punog izraza, , no može se koristiti i za izradu raznih torti i kolača.





3 komentara:

  1. Vrhunski recept!
    Mislim da ovaj blog nema konkurencije!

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam da je skrnavljenje recepta, ali koje bi mogle biti alternative za ova vinca...sumnjam da se ovde mogu naci. Ah, kakav sjajan recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Recept je kao i svi ostali divan! No zanima me, jeste li negdje u Hrvatskoj kupili Porto iz Calema? Nedavno sam ga u Portugalu pila i baš bi mi ga bilo drago naći i kod nas.

    OdgovoriIzbriši