Sastojci:
-2,5 kg trešanja
-2,5 kg crnih murvi
-5 dcl prošeka
-75 dag šećera
-20 dag bijele čokolade
-20 dag crne, 72% čokolade
-3 čajne žlićice cimeta
-2 čajne žličice mljevenog klinčića
-2 čajne žličice mljevenog kardamoma
Očišćene, sirove trešnje u blenderu pretvorimo u homogenu masu koju postepeno zagrijavamo uz dodatak aru praha. Kad smjesa postane dovoljno gusta sklonimo je s vatre i ostavimo hladiti. Temperatura smjese ne smije preći 75 C kako bi miksane trešnje zadržale dio svježeg okusa, a i tako će na kraju, u bočici, prilikom sterilizacije jednom biti zagrijane do cca 100 C.
Murve izmiješamo sa šećerom, zagrijemo do vrenja i odmah maknemo s vatre.
Sok koji su pustile murve reduciramo laganim kuhanjem na pola i skupa s murvama umiješamo u pire od trešanja.
U 2,5 dcl zagrijanog prošeka otopimo bijelu čokoladu i dobiveni "ganach" dodamo smjesi.
Isto učinimo i s crnom čokoladom...
...sve dobro izmiješamo i punimo u bočice koje steriliziramo u vodenoj kupelji. Kako bi voće što kraće bilo termički maltretirano, savjetujem da otvorene bočice poredate u posudu u kojoj ćete ih sterilizirati, a u jednu, u sredinu smjese umetnete termometar.
Kada smjesa dostigne 90 C bočice izvadite, u svaku na vrh nalijte još desetak mililitara vrućeg prošeka i zatvorite prethodno prokuhanim zatvaračima. Ako koristite kvalitetne staklenke s twist off zatvaračima ovo je dovoljno da u bočici nakon hlađenja nastane podtlak što će jamčiti sigurnost vašeg džema.
Ajmeeeeee !!!
OdgovoriIzbrišiTi si stvarno čarobnjak.
jeka
Samo Merlin, ništa više. :umišljen: :)
IzbrišiMurve....pitala sam se šta je , pa nađoh....drugo ime dud...Opet nešto neobično i neodoljivo privlačno.
OdgovoriIzbrišiHvala Mirjana.
IzbrišiI kod nas je književno dud, murva je izraz koji se upotrebljava u Dalmaciji.
Predivno voće koje nažalost više nitko ne uzgaja.