23. 08. 2013.

Čokoladni džem od murvi i trešanja s prošekom




Sastojci:

-2,5 kg trešanja 
-2,5 kg crnih murvi 
-5 dcl prošeka 
-75 dag šećera 
-20 dag bijele čokolade 
-20 dag crne, 72% čokolade 
-3 čajne žlićice cimeta 
-2 čajne žličice mljevenog klinčića 
-2 čajne žličice mljevenog kardamoma



Očišćene, sirove trešnje u blenderu pretvorimo u homogenu masu koju postepeno zagrijavamo uz dodatak aru praha. Kad smjesa postane dovoljno gusta sklonimo je s vatre i ostavimo hladiti. Temperatura smjese ne smije preći 75 C kako bi miksane trešnje zadržale dio svježeg okusa, a i tako će na kraju, u bočici, prilikom sterilizacije jednom biti zagrijane do cca 100 C. 

Murve izmiješamo sa šećerom, zagrijemo do vrenja i odmah maknemo s vatre.


Sok koji su pustile murve reduciramo laganim kuhanjem na pola i skupa s murvama umiješamo u pire od trešanja.



U 2,5 dcl zagrijanog prošeka otopimo bijelu čokoladu i dobiveni "ganach" dodamo smjesi.




Isto učinimo i s crnom čokoladom...



...sve dobro izmiješamo i punimo u bočice koje steriliziramo u vodenoj kupelji. Kako bi voće što kraće bilo termički maltretirano, savjetujem da otvorene bočice poredate u posudu u kojoj ćete ih sterilizirati, a u jednu, u sredinu smjese umetnete termometar. 


Kada smjesa dostigne 90 C bočice izvadite, u svaku na vrh nalijte još desetak mililitara vrućeg prošeka i zatvorite prethodno prokuhanim zatvaračima. Ako koristite kvalitetne staklenke s twist off zatvaračima ovo je dovoljno da u bočici nakon hlađenja nastane podtlak što će jamčiti sigurnost vašeg džema. 





4 komentara:

  1. Ajmeeeeee !!!
    Ti si stvarno čarobnjak.
    jeka

    OdgovoriIzbriši
  2. Murve....pitala sam se šta je , pa nađoh....drugo ime dud...Opet nešto neobično i neodoljivo privlačno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Mirjana.
      I kod nas je književno dud, murva je izraz koji se upotrebljava u Dalmaciji.
      Predivno voće koje nažalost više nitko ne uzgaja.

      Izbriši