Slika 1
Sastojci:
-50 dag telećih brizla
-30 dag Carnaroli riže
-25 dag svježih ili 2,5 dag suhih smrčaka
-10 dag blanširanih bijelih badema
-15 dag ljutike
-15 dag medvjeđeg luka
-2,5 dcl vrhunskog sivog pinota, preporučam Marjana Simčiča
-0,5 l povrtnog temeljca
-2 jušne žlice pačje ili guščje masti
-papar
-sol
Teleće brizle isperemo i ostavimo u vodi s ledom 2-3 sata da izvuče svu krv. (Slika 1) Narežemo je na komade veličine srednje ljutike. Ljutiku lagano ispržimo na pačjoj masti, podlijemo s 3 žlice vina, kratko pirjamo 2-3 minute i štapnim mikserom pretvorimo u pire na koji dodamo narezanu brizlu i smrčke u komadu.
Slika 2
Pirjamo miješajući dok brizla i smrčci ne puste svoj sok. (Slika 2) Dodamo Carnaroli rižu, posolimo i uz postepeno podlijevanje vinom i povrtnim temeljcem, uz stalno i neprekinuto miješanje rižu, brizlu i smrčke pirjamo petnaestak minuta. U drugoj posudi tostiramo bademe dok ne počnu puštati miris. Dodamo medvjeđi luk, dio grubo narezan, a dio u cijelim listovima (Slika 3).
Slika 3
Luk povenemo, izmiksamo u pastu ili dodamo pekmez od ljutike pa ga zajedno s bademima umiješamo u rižu. (Slika 4)
Slika 4
Popaprimo i pirjamo još 1-2 minute. Ukalupimo i serviramo vruće uz naribani Pecorino. (Slika 5)
Slika 5
Fantazija...uzdisaj za uzdisajem...čovječe, svaka i čast...poželim te zagrliti od radosti...HvalaBogu što postoje ljudi poput Tebe, sa ovako istančanim gurmanskim pipcima...savršenstvo bez mane...
OdgovoriIzbriši