02. 08. 2013.

Bamija chutney s coulisom od mliječnog kukuruza



Bamija ili okra, tako plemenito i delikatno povrće da bi grijeh bio uživati ga samo dok traje njegova kratka sezona. Mnogi će reći da uvijek ima suhe. Točno, no onu jednu specifičnu nježnost okusa svježe i mlade baby bamije suha nikada više ne može oživiti. Zato i radim ovaj chutney, da ju istovremeno sljubim sa sastojcima koje toliko voli, da s njima postaje neponovljiva i da joj kao svježoj produžim sezonu.


Za ovaj chutney trebamo:

-mladu bamiju
-mladi kukuruz šećerac
-mladi bijeli kukuruz osmoredac
-pire od ljutike
-brašno od prženog, slanog cashewa
-češnjak
-svježi timijana
-svježi mažuran
-maslinovo ulje
-papar
-sol


U coulis dodamo žlicu punomasnog kiselog vrhnja


Bijeli kukuruz prepun je celuloze tako da je otpad velik, skoro 50%. Za chutney uzmite samo prvu  frakciju nakon protiskivanja koja je gusta ali tekuća. Ostatak krutog pirea spremite za izradu kukuruznog kruha. 


Bamiju prelijemo vrućom slanom vodom u kojoj smo desetak minuta kuhali svežanj svježeg timijana. Blanširamo ju kratko, oko 5 min, i premjestimo u posudu s puno hladne vode gdje ju ostavimo nekoliko sati da otpusti višak svoje škrobne sluzi. Mladi kukuruz šećerac skuhamo u slanoj vodi, izmiksamo ga i protisnemo kroz cjedilo. U dobiveni coulis dodamo žlicu punomasnog kiselog vrhnja.
Mladi, bijeli kukuruz osmoredac raskuhamo u slanoj vodi i protisnemo kroz jaku pasirku kako bismo dobili glatki pire. Uzmemo samo prvu, gustu ali još tekuću frakciju nakon protiskivanja, a gusti pire sačuvamo za izradu kukuruznog kruha. Izmiješajte oba kukuruzna coulisa i dodajte im svježi mažuran, papar, pire od ljutike, maslinovo ulje i češnjak. Ovu smjesu stavite u blender i homogenizirajte ju u potpuno glatku kremu. Premjestite ju u posudu koju ćete položiti na drugu posudu s vrelom vodom i banjamarija postupkom smjesu zagrijati na 80-90 C. U smjesu dodajte ocijeđene bamije koje manjim dijelom narežite na "zvijezdice" od 2-3 mm, a sve ostale ostavite u komadu.

Dobro ih izmiješajte i smjesu zgusnite brašnom pečenog slanog cashewa. Gotovi chutney mora biti konzistencije između majoneze i senfa. Napunite u bočice koje sterilizirate u vodenoj kupelji. Čuvajte u hladnjaku. U hladnjaku chutney će nepromijenjen ostati i više od pola godine, a kad bočicu otvorite, potrošite ju u roku desetak dana, no to je najmanji problem.


Možete ga koristiti za izradu umaka, kao podlogu janjetini ili teletini, a izvrstan je i kao samostalni namaz za finger food. Dati ću nekoliko primjera kako ga najčešće upotrebljavam.




Broj komentara: 6:

  1. Ovo je predobro, obožavam bamiju..Mica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja, a ne bih nikada rekao da je to mačja klopa. :)

      Izbriši
  2. Malo poznam okru (iz knjige)i tvoji recepti su za mene sasvim nova stvar. Veoma zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Niti kod nas nije uobičajena i vrlo ju je teško nabaviti.

      Izbriši
  3. degustirana i iskorištena kao dio jednog jako finog jela.
    jeka

    OdgovoriIzbriši