Sastojci:
(recept se odnosi na jednog smuđa od 350-400 g a court bouillon za cca 2,5 l)
-očišćeni smuđ od cca 400 g
-court bouillon za poširanje
-1,5 dcl slatkog vrhnja s min.30% m.m.
-žličica maslaca za premazivanje posude za pečenje
-1 žumanjak
-čajna žličica glatkog bijelog brašna
-jušna žlica sitno kosanog svježeg vrtnog čubra
-bijeli papar
Court bouillon pripremimo na sljedeći način. Zakuhamo 2 l vode, 7 dcl kvalitetnog suhog bijelog vina, 2 srednje velike mrkve narezane na tanke kolutove, vezicu peršuna, vezicu celera, 3 grančice timijana, 25 zrna crnog papra i čajnu žličicu krupne morske soli. Kuhamo 20 min pa dodamo 1 dcl bijelog vinskog octa, prokuhamo još 2-3 min, maknemo s vatre, pustimo da se ohladi i procijedimo.
Smuđa poširamo 12 min pa ga pomoću cjedila izvadimo i premjestimo u maslacem premazanu plitku posudu za pečenje, prelijemo slatkim vrhnjem u koje smo umiješali žumanjak, čajnu žličicu glatkog bijelog brašna i kosani čubar. Gratiniramo 8-10 min na najvišoj prečki pećnice pri temperaturi od 200 C. Kao prilog serviramo kuhani krumpir.