Ljuti chutney od hokkaido tikve i bamije s crnim sezamom
-2,5 kg hokkaido tikve
-1 kg bamije
-2 kg crvene rog paprike
-1 kg patlidžana
-50 dag ljutike
-50 dag crnog sezama
-25 dag bijelog sezama
-25 g ljutog, dimljenog pimentón de la Vera
-3 habanero papričice
-5 dcl bijelog Porta
-2 dcl reduciranog aceta balsamica
-5 dcl svijetlog sezamovog ulja
-svježi timijan, čubar, mažuran i kadulja
-zeleni papar
-sol
Hokkaido tikvu raspolovimo, odstranimo sjemenke i niti koje ih povezuju. Očišćenu tikvu skromno premažemo sezamovim uljem i ispečemo je u pećnici na 180 C kroz sat vremena.
Papriku i patlidžan ispečemo kao za ajvar i očistimo ih. Ljutiku narežemo na male komadiće.
Ljutiku pržimo na sezamovom ulju dok ne postakli. Dodamo patlidžan narezan na komadiće i tikvu. Kad se počne pržiti isključimo vatru i sve štapnim mikserom pretvorimo u pire.
Očišćenu i ocijeđenu papriku sameljemo, a preostalih 75 dag bamije kratko prokuhamo u slanoj vodi, narežemo na ploškice, a najmanje baby bamijice ostavimo u komadu.
Primjena ovog chutneya je mnogostruka. Od jednostavnog namaza, preko preljeva za špagete "Đavolja kosa", do osnove za jedan interesantan veganski rižoto s lišćem cikle o kojem ćete uskoro čitati.
Nema komentara:
Objavi komentar